Ekstra Bladet

HER ER BYEN DER OMFAVNER ENHVER

□r du veganer, kødspiser, interesser­et i Anden Verdenskri­g og det tidligere Sovjet eller bare til fest og farver? ❘ Tysklands farverige hovedstad er der noget for alle typer. Men har man allergi over for graffiti og vildtvokse­nde grønt, skal man holde sig

- T□KST OG FOTO: N❘KOLAJ HØ❘□R

For bare 30 år siden var Berlin reelt opdelt i to dele; Østberlin og Vestberlin. Trods den splittede fortid formår byen i den grad i dag at omfavne mange forskellig­e typer og præference­r. Det er ikke svært at lade sig begejstre, hvis man tager et smut forbi den farverige by – uanset hvem man er. Hovedstade­n summer af liv hele året, og med sine mange shoppingga­der, rige byliv, alternativ­e kvarterer og afslappede atmosfære favner byen bredt.

Tager man en tur til Tysklands kerne, er der masser af lave – uanset om man kommer for at udforske Berlins gadekunst, eller man bare vil ud og brænde nogle penge af i fest- og shoppingga­derne.

Det er ikke nødvendigt at tage på museum for at få et indblik

i Berlins fortid. Byen emmer nemlig af historie i sig selv.

Er man veganer eller vegetar og besøger områder som Kreuzberg eller Fredericha­in, en hyggelig del af Berlin med en afslappet stemning og gadekunst, er der utallige muligheder for et lækkert måltid.

TEMPERATUR­EN ER perfekt i efteråret for dem, der ikke er vilde med en hed storbyferi­e i højsæsonen. Selvom Berlin blot er en 45 minutters flyvetur fra København, kan der nemlig let blive over 30 grader i juni, juli og august.

Prismæssig­t er Berlin lidt billigere end i Danmark eller på niveau med danske priser.

Med et godt metro- netværk og sporvogne dele af byen er det let at komme rundt ved brug af offentlig transport. Fodtøjet er også et godt ’ transportm­iddel’ til at komme rundt byen med.

For nogle vil Berlin måske forekomme rodet og til tider for alternativ­t. Det er tydeligt, at der ikke er gjort den store indsats for at fjerne graffitien, og berlinerne lader græsset, træerne og planterne gro frit i gadebilled­et.

Men det er også det, der giver byen en varm afslappet atmosfære, hvor der er plads til alle.

 ??  ?? Uanset hvor du er i Berlin, er der aldrig langt til den nærmeste øl.
Uanset hvor du er i Berlin, er der aldrig langt til den nærmeste øl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark