Ekstra Bladet

Trump inviterede sig selv

- Hans Engell

FOR NOGLE ÅR SIDEN ville byg gematadore­n

Donald J. Trump Jr. købe Tivoli i København. Det kunne ikke lade sig gøre. Tivoli er ikke til salg. Denne gang går Trump efter større bytte, nemlig hele Grønland. Det er selvfølgel­ig også urealistis­k. Grønland er ikke en koloni, der kan handles, men et selvstændi­g land i rigsfælles­skab med Danmark.

Men når det er sagt, kan præsidente­ns besøg i Danmark sagtens være varsel om besværligh­eder omkring USA’s, Grønlands ( og Danmarks) forhold. For Trump kommer ikke til Danmark for ingenting. Manden, der lider af konstant rastløshed og manglende evne til at holde fokus, bruger ikke tid på Danmark, medmindre han har et klart ærinde. Selve besøget er hans egen idé. Det er hverken dronning Margrethe eller statsminis­ter Mette Frederikse­n, som pludselig fik den idé at invitere Trump til Danmark. Det var Trumps egen – eller snarest hans rådgiveres.

Og hvad er så Trumps ærinde?

Ja, det har vi ikke fået besked på, og programmet er indtil videre fortroligt. Men det har absolut sandsynlig­heden for sig, at Trump vil tale Grønland med den danske og grønlandsk­e statsminis­ter.

er en værdsat makFOR SELV OM DANMARK ker i NATO og i årtier har været tæt allieret med USA samt deltaget aktivt i diverse krige på amerikansk side, så fylder Danmark ikke meget militært. I hvert fald ikke så meget, at præsidente­n kommer til landet alene af den grund. Nej, det handler om Grønland. Både når vi taler mineralfor­ekomster og ikke mindst Grønlands strategisk­e betydning i det globale militære billede, som er helt afgørende for USA.

I takt med at isen smelter og åbner for gennemsejl­inger og tilgængeli­ghed til naturforek­omster, øges også den sikkerheds­mæssige betydning. USA ser igen Grønland som helt afgørende for sit militære forsvar, blandt andet varsling i forhold til missilaffy­ringer mod det nordamerik­anske område.

til, at USA vil åbne DET ER OGSÅ GRUNDEN en repræsenta­tion i Nuuk. Trumps besøg ligner indledning­en på en stor udfordring for den danske og grønlandsk­e regering: Nemlig USA’s ønske om øget militær tilstedevæ­relse i Grønland. Det kan handle om udbygning af den kæmpestore base i Thule og etablering/ udbygning af basefacili­teter andre steder i Grønland. Muligvis en øget ( konstant) militær tilstedevæ­relse af amerikansk­e fly, kampenhede­r og etablering af nye varslings-, kommando- og kontrolfac­iliteter. Kort sagt: En væsentlig optrapning af amerikansk militær tilstedevæ­relse i Grønland.

Det vil det grønlandsk­e landsstyre ikke se på med begejstrin­g. I Grønland hersker frygten for militær optrapning og Grønland som krigsmål. I Danmark har USA’s tilstedevæ­relse i Grønland i årtier skabt dyb politisk konflikt. Jeg måtte selv som forsvarsmi­nister i 1980’ erne gennem byger af spørgsmål og kritik fra SF, radikale og til dels S på grund af udbygninge­n af Thule- basen og dens radaranlæg. Især på grund af frygt hos partierne for, at basen blev en del af præsident Reagans ‘ Star Wars’- projekt.

var interessen for Grønland I MANGE ÅR begrænset med lavspændin­g i det arktiske. Nu er landet kommet i massivt fokus igen især på grund af klimaeffek­ten og det nye globale kapløb om områderne i Arktis.

dog ikke samme METTE FREDERIKSE­N FÅR indenrigsp­olitiske problemer, som herskede i 80’ erne. Siden er både S, SF og R faldet til patten på det forsvars- og sikkerheds­politiske område. Fodnote- perioden er en historie, som de helst vil glemme. Siden dengang er Enhedslist­en stødt til, dog uden at formå at sætte en skarp sikkerheds­politisk dagsorden. Det bliver mest til små pip og nogle spørgsmål til ministeren. Og i øvrigt stemte selv Enhedslist­en for udsendelse­n af danske F- 16- fly til krigen i Libyen.

Det ændrer ikke på, at amerikansk­e krav kan blive særdeles besværlige for den danske regering set i en global sammenhæng. Rusland og Kina vil ikke stiltiende se på, at der tillades en militær opbygning i Grønland. Pludselig kan Mette Frederikse­n og landsstyre­formand Kim Kielsen blive fanget i krydsild mellem Putin og Xi Jinping på den ene side og Trump på den anden.

Hverken Mette Frederikse­n, udenrigsmi­nister Jeppe Kofod eller forsvarsmi­nister Trine Bramsen har sagt et ord om, hvordan de vil reagere på amerikansk­e forslag/ krav om militær udbygning i Grønland. Så let slipper de ikke, hvis først Donald fyrer kanonerne af under sit besøg i Danmark.

Amerikansk­e krav kan blive særdeles besværlige for den danske regering

kort at spille REGERINGEN HAR IKKE MANGE med. Thule- basen hviler på en aftale uden udløbsdato, og indenfor baseområde­t har amerikaner­ne ret frie hænder. Der er grænser for, hvad de behøver spørge danske og grønlandsk­e myndighede­r om. Og presset fra Washington kan blive uhyre hårdt, hvis danske og grønlandsk­e politikere bliver alt for modvillige.

Så forude venter spændende dage med det amerikansk­e besøg. Det er en farlig gæst, der har inviteret sig selv til Danmark.

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX ?? En farlig gæst er på vej til Danmark, fastslår Hans Engell.
FOTO: JONATHAN ERNST/ REUTERS/ RITZAU SCANPIX En farlig gæst er på vej til Danmark, fastslår Hans Engell.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark