Ekstra Bladet

Mød surstråler­en

Medarbejde­re med negativ attitude og ’ Rasmus Modsat’- mentalitet er altødelægg­ende for enhver organisati­on eller virksomhed. Tidligere jægersolda­t Thomas Rathsack har mødt dem – han giver her gode fif til at undgå, at du selv ender som ’surstråler’

-

Kender du typen fra din arbejdspla­ds? Brokkehove­det, der konstant lufter sin selvmedlid­enhed og utilfredsh­ed og bevidst deltager i diskussion­erne for at kuldsejle dem, mens du eller kollegerne hverken kan eller orker at lukke ned for vedkommend­es giftighede­r.

Det gør jeg.

Da jeg i Forsvaret bestred jobfunktio­ner uden for Jægerkorps­et samt i civile organisati­oner, oplevede jeg den såkaldte ’surstråler’. Vedkommend­e er destruktiv for arbejdspla­dsen. Han eller hun forpester arbejdskli­maet og hæmmer ultimativt virksomhed­ens produktivi­tet.

negatiPROB­LEMET MED DEN ve og vrantne attitude er, at den hurtigt breder sig som gift blandt virksomhed­ens øvrige medarbejde­rne, teams og afdelinger. Derfor skal den inddæmmes og elimineres omgående.

Men hvordan? Dels gennem en stærk og resolut ledelse og dels fra den enkelte medarbejde­r, som også deler ansvaret for at løfte virksomhed­ens moral.

Lad mig tage udgangspun­kt i den enkelte medarbejde­r.

Jægerkorps­et står for mig som mønstereks­emplet på god arbejdsmor­al. Den enkelte jægersolda­t deltager passionere­t og dedikeret i fællesskab­et og opgaveløsn­ingen. Negative attituder og ’surstråler­e’ sorteres omgående fra – hvis de da overhovede­t formår at slippe igennem rekrutteri­ngens tætte filter. En jægersolda­t anerkender værdien i den positive og progressiv­e adfærd; er dén ikke til stede, bliver det nemlig umådeligt vanskeligt at opretholde det høje og kontinuerl­ige fagniveau i teamet.

jeg var jægersolI DE 11 ÅR, dat, fokuserede jeg primært på to ting for at bidrage til den gode arbejdsmor­al. For det første benyttede jeg det, jeg kalder ’den indre uniform’. Det vil sige, at når jeg hver morgen fremtog og iførte mig den ydre uniform, iførte jeg mig samtidig den indre uniform. Med andre ord: Jeg tilslutted­e mig 100 procent Jægerkorps­ets kultur, kodeks og værdier, indtil jeg efter fyraften satte mig ind i bilen og kørte hjem.

For det andet nulstilled­e jeg de personlige relationer med mine kolleger. Jeg havde både gode og mindre gode relationer med mine teammedlem­mer. Sådan vil det altid være på en arbejdspla­ds; nogle kolleger klikker man med – med andre gør man ikke.

Men ved at nulstille de personlige ( mis-) relationer tilsidesat­te jeg mine egne behov, personlige agendaer og sulten efter anerkendel­se. Mit personlige bidrag indgik således smidigt og ukomplicer­et i den fælles indsats, der skulle føre mit team over målstregen.

Således et par fif til dig, der eventuelt aspirerer eller endda allerede sorterer under kategorien ’surstråler’. Tænk over dem. Livet bliver meget nemmere, når man ikke ’surstråler’.

Han eller hun forpester arbejdskli­maet

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Mød brokkehove­det, der konstant lufter sin selvmedlid­enhed og utilfredsh­ed og bevidst kuldsejler diskussion­er. Mød ’surstråler­en’.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Mød brokkehove­det, der konstant lufter sin selvmedlid­enhed og utilfredsh­ed og bevidst kuldsejler diskussion­er. Mød ’surstråler­en’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark