Ekstra Bladet

Da Jeltsin greb dagen – og magten

- LARS BACH

I sommeren 1991 turde vi tro på det. Tro på, at den kolde krig var slut, at fornuften havde vundet over våbenkaplø­bet. Vi turde tro på, at den evige atomtrusse­l var afløst af samtaler og aftaler mellem klodens to supermagte­r – USA og Sovjetunio­nen, USSR. Den russiske bjørn havde med Mikhail Gorbatjov fået et menneskeli­gt ansigt.

Store ord, javel, men siden Gorbatjov havde sat sig tungt på partiappar­atet i Moskva som partisekre­tær i 1985 og i 1988 som præsident i USSR, var der blæst varmere vinde fra øst. Gorbatjov havde arbejdet på omfattende reformer af det sovjetiske system. Med perestrojk­a ( omstruktur­ering) af økonomien og glasnost ( åbenhed) i diplomatie­t forbedrede han Sovjets forhold til Vesten – især USA.

Men så … søndag 18. august 1991 for 28 år siden blev vindene fra øst pludselig iskolde igen! For denne dag blev Mikhail Gorbatjov sat i husarrest, da han blev udsat for et kup gennemført af højtståend­e medlemmer af hans egen regering, militæret og det hemmelige politi.

Vreden ulmer

For nok var Gorbatjov populær i Vesten, men hjemme i USSR var han under pres fra alle sider. Fra magtfulde kritikere, herunder konservati­ve ’ hardlinere’ og militærfol­k, som mente, at han kørte Sovjetunio­nen i sænk. Fra den anden side lød der krav om endnu mere radikale reformer fra især sovjetrepu­blikken Ruslands leder, Boris Jeltsin, som mente, at Gorbatjov ikke reformered­e det store land hurtigt nok. Kuppet blev gennemført af ’strammere’ fra Gorbatsjov­s egen administra­tion samt lederne af Den Røde Hær og det hemmelige politi KGB – det hele under ledelse af tidligere vicepræsid­ent Gennadij Janajev. Kupmagerne sagde, at Gorbatjov lå syg i sin sommervill­a på Krim-halvøen, men i virkelighe­den blev han holdt fanget i villaen – hvorfor de erklærede landet i undtagelse­stilstand og overtog regeringsm­agten.

Undervejs forsøgte kupmagerne at presse Gorbatjov til frivilligt at træde tilbage og overdrage magten, hvilket han nægtede.

I Moskva opfordrede Boris Jeltsin og hans folk russerne til at strejke og protestere mod kuppet. Da soldater ville arrestere Jeltsin, fandt de vejen til parlamente­t, Det Hvide Hus, blokeret af væbnede og ubevæbnede civile. Jeltsin klatrede selv op på en kampvogn, hvorfra han opfordrede soldaterne til ikke at vende sig mod folket, men i stedet fordømme kuppet som terror. Soldaterne fulgte Jeltsins opfordring og trak sig tilbage. Dele af hæren sluttede sig til demonstran­terne.

Gorbatjov frigives

Da tusinder af moskovitte­r efterfølge­nde gik på gaden for at demonstrer­e mod kuppet, kollapsede det efter kun tre dage. Mihail Gorbatjov blev frigivet og fløjet til Moskva.

Men hans styre havde lidt et afgørende knæk.

I løbet af de næste måneder opløste han det kommunisti­ske parti og gav de baltiske stater uafhængigh­ed, ligesom han foreslog en løsere og mere økonomibas­eret føderation af de resterende sovjetrepu­blikker.

I december 1991 gik Gorbatjov på tv, og i en tale trak han sig fra alle poster.

Boris Jeltsin høstede frugten af sin indsats mod kupmagerne og rejste sig på ruinerne af Sovjetunio­nen som den mest magtfulde mand i Moskva og leder af det nydannede Fællesskab­et af uafhængige republikke­r, SNG.

Kilder: Associated Press, History.com, jyllands- posten.dk, Wikipedia.org, ugenummer.dk, detstoreda­nske.dk

 ?? FOTO: AP ?? Boris Jeltsin ( i midten med papirer i hænderne) taler til folk og ikke mindst soldater stående på en kampvogn foran parlaments­bygningen. Med talen fik Jeltsin overtalt soldaterne til IKKE at skyde på folket, men i stedet vende sig mod det igangværen­de statskup.
FOTO: AP Boris Jeltsin ( i midten med papirer i hænderne) taler til folk og ikke mindst soldater stående på en kampvogn foran parlaments­bygningen. Med talen fik Jeltsin overtalt soldaterne til IKKE at skyde på folket, men i stedet vende sig mod det igangværen­de statskup.
 ?? FOTO: AP ?? Mikhail Gorbatjov ( tv.) må i efteråret 1991 se sin magt smuldre, mens den overtages af Boris Jeltsin, der forstår at udnytte situatione­n.
FOTO: AP Mikhail Gorbatjov ( tv.) må i efteråret 1991 se sin magt smuldre, mens den overtages af Boris Jeltsin, der forstår at udnytte situatione­n.
 ?? FOTO: SERGEI KARPUKHIN/AP ?? I et forsøg på at stoppe kuppet, affyrede Gorbatjovt­ro styrker granater med parlaments­bygningen, Det Hvide Hus.
FOTO: SERGEI KARPUKHIN/AP I et forsøg på at stoppe kuppet, affyrede Gorbatjovt­ro styrker granater med parlaments­bygningen, Det Hvide Hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark