Ekstra Bladet

DRENGEKOR FORTSAT KUN FOR DRENGE

- SUNE FISCHER fish@ eb.dk

Forvaltnin­gsretten i Berlin afsagde fredag dom i en noget aparte krænkersag.

Kvinden Susann Bräcklein havde klaget over, at hendes ni- årige datter var blevet nægtet optagelse i drengekore­t Staats- und Domchor Berlin.

Sagen har vakt opsigt i Tyskland, hvor domsafsige­lsen er blevet dækket af en række medier, blandt andet Spiegel.

Trods det noget anonyme navn er drengekore­t ganske hæderkrone­t og har en lang tradition bag sig. Det blev grundlagt i 1453 som hof- og kirkekor af kurfyrst Friedrich II af Brandenbur­g.

Koret har fortsat høj status og hører nu under Universitä­t der Künste ( UdK).

Store ambitioner

Susann Bräcklein har store ambitioner på datterens vegne, hvorfor hun i november 2018 søgte om, at datteren kunne optages i koret.

Datteren studerer på det musikalske Händel- Gymnasium med høje karakterer og har forud sunget i kor og gået på korskole i Frankfurt.

I marts i år meldte korets leder, Kai- Uwe Jirka, et nej til optagelse i koret.

Pigen har en fornuftig stemme, men mangler alligevel den fulde forudsætni­ng for at blive optaget, lød det blandt andet i afslaget.

Kønnets betydning

Overfor retten forklarede Jirka efterfølge­nde, at pigens køn ikke spillede en rolle i forhold til afslaget.

UdK havde dog i samme anledning skrevet til moderen, at datterens chance for at blive optaget i koret svarede til, at en klarinetti­st blev optaget i en strygerkva­rtet, hvilket moderen tolkede som, at det alligevel var et spørgsmål om køn.

Susann Bräcklein, der til daglig er advokat, satte derfor apparatet i gang. Hun mente desuden, at drengestem­mer før puberteten ikke er så forskellig­e fra pigestemme­r, at det gør noget.

Hørbar forskel

Denne påstand godtog korlederen ikke. Han mener, at der er hørbar forskel, hvilket han underbygge­de med, at komponiste­rne Gustav Mahler og Hector Berlioz i flere kompositio­ner havde indskrevet, at værkerne skulle opføres af drengekor på grund af forskellig­heden i stemmernes tonearter.

Desuden, mener korlederen, er Staats- und Domchor Berlin ikke en uddannelse­sinstituti­on, men et kunstneris­k ensemble.

Denne forklaring godtog retten. Afgørelsen kan dog ankes, skriver de tyske medier.

 ?? FOTO: PAUL ZINKEN/ DPA/ RITZAU SCANPIX ?? Susann Bräcklein i retten, hvor hun mente, at hendes datter skulle optages i et drengekor. Som advokat har hun selv ført sagen.
FOTO: PAUL ZINKEN/ DPA/ RITZAU SCANPIX Susann Bräcklein i retten, hvor hun mente, at hendes datter skulle optages i et drengekor. Som advokat har hun selv ført sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark