Ekstra Bladet

JEG ER IKKE HESTEHVISK­ER ...

-

Marianne Florman er ikke hestehvisk­er. Hun er hestelytte­r!

– Det, folk mangler, er jo tit evnen til at høre, hvad hestene vil. Det handler blandt andet om kropssprog. Heste er gode til at spotte, hvor folk har problemer.

– Har du noget med nakken, lægger hesten måske en blød mule på og står og pruster lidt. De er ret gode til at spotte nervesyste­mer og se, hvor der er flow, og hvor det halter, fortæller hun.

Hun har blandt andet skrevet bogen ’ Vejen til hestens hjerte – og dit eget’. Mennesker kan lære en del af de firbenede.

– Fordi de er flokdyr, har de behov for, at hele flokken er i ro og harmoni. De spejler hinanden. Vi tænker meget i hierarkier. De er mere fleksible afhængigt af situatione­n. Nogle er mere venner med nogen end med andre. Men de hjælper hinanden, hvis nogen er syge, de støtter op omkring hinanden.

Kan overføres til mennesker

Der er direkte forbindels­er til hierarkiet på arbejdspla­dsen:

– Førerhings­ten er den, der flytter på de andre. Det er den traditione­lle måde at have og se heste på, men jeg kigger ind i flokken og kan se, at ja …

– Der er nogle, der flytter rundt på de andre, men den reelle leder er typisk leadhesten, som meget ofte er en gammel erfaren hoppe, der ved, hvor den gode mad er, hvor vandet er – og hvor der kan lure en fare. Hun viser vejen. Det er hende, jeg prøver at lære menneskene at være.

– Minder det om noget fra en anden race?

– Ja- ja. Jeg tænker, at vi kan overføre det. Vi kan jo i ledelse godt tænke os at have flere, der leder fra hjertet.

– Vi elsker den autentiske leder, der ikke har brug for at råbe højt, flytte rundt på de andre, som ikke bliver taget af sine egne følelser. Det kan vi lære af hestene, siger Marianne Florman.

– Det er sindssygt vigtigt for mig at have et ligeværdig­t forhold til hesten. Folk har det med at være meget dominerend­e, kontroller­ende og styrende. Det bryder jeg mig ikke om.

– Vi har det jo med at trække på vrede, hvis vi gerne vil sætte os igennem. Nu må jeg lige blive sur og hæve stemmen en anelse!

– Hvor er det ærgerligt, for vi kan være lige så kraftfulde, hvis vi kommer fra kærlighed i stedet for vrede.

 ??  ?? – Sammen med hestene har jeg fundet en vej til at møde mig selv, bruge min intuition, lytte og mærke – og ikke mindst at være leder uden at dominere, fortæller Marianne Florman.
– Sammen med hestene har jeg fundet en vej til at møde mig selv, bruge min intuition, lytte og mærke – og ikke mindst at være leder uden at dominere, fortæller Marianne Florman.
 ??  ?? En jernlady sadler op – og om. I dag lever fløjspille­ren af sin omfattende kursus- og foredragsv­irksomhed.
En jernlady sadler op – og om. I dag lever fløjspille­ren af sin omfattende kursus- og foredragsv­irksomhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark