Ekstra Bladet

Det var helt rystende, men folk sad altså og så fjernsyn

Dick Kaysø er 72 år. Spillede rollen som Børge i DR’s ’ Krøniken’. Også særlig kendt for sin rolle som faderen i ’ Krummerne’. Uddannet ved Statens Teaterskol­e i 1973.

- JONAS J. LARSEN

– Hvor rangerer din rolle som ’ Krøniken’s Børge i din karriere? – Som tv rangerer den som en af de sidste væsentlige. Han var en sød mand, men han var en hattenål, og dem var der så mange af, da jeg var dreng. Jeg boede i et kompleks af Arbejderne­s

Kooperativ­e Byggeforen­ing de første 14 år af mit liv. Mændene var normalt søde, men når det blev torsdag, og de fik løn, så kom de til at bruge lidt for meget på bajere. Der var ikke meget socialdemo­krater over dem.

– Var du inspireret af en specifik person, da du lavede Børge?

– Man slæber altid noget med, men det var ikke møntet på nogen speciel person. Udgangspun­ktet var, at han ikke var en mand med en dusket brystkasse. Men han var et sødt menneske, der hele tiden forsøgte at glatte ud og tage omgivelser­ne i sin varetægt. På den måde var ham og Karen ( Pernille Højmark, red.) et unikt par. – Hvordan forberedte du dig så til rollen?

– Vi fik kun et manus ad gangen, så det, der blev vist, var det, vi lige havde fået at vide. Vi talte selvfølgel­ig om tingene. Hovedinstr­uktøren, Charlotte Sieling, var en knag. Hun var så dygtig, at det gjorde ondt, og fik sat tingene, hvor de skulle være, fra starten. Der var ingen væven rundt. – Hvad kunne du godt lide ved at lave serien?

– Serien var en del af Danmarks historie. Det var der, velfærdsst­aten og det moderne samfund blev grundlagt. Vi fik lov til at elske og være sexede. Verden kom jo tættere på dengang. Alt det skulle vi relatere til, og det var sjovt.

– I blev set af så mange mennesker – hvordan oplevede du det?

– Jeg havde optrådt en aften i Jylland og var på vej hjem, da ’Krøniken’ blev sendt. Fra Slagelse- afkørslen og til Ringsted mødte jeg tre modgående biler og blev overhalet af en. Det var helt rystende, men der sad folk altså og så fjernsyn. Der var meget opmærksomh­ed omkring den, og det er der stadig.

– Hvorfor fik den så godt fat i danskerne?

– Det var jo et tidsbilled­e, som bedsteforæ­ldre, forældre og børn kunne sætte sig ned og betragte. De gamle biler, det gamle B& O. Vi så tingene blive til, og derfor tror jeg, at serien fik succes. Og så synes jeg i al beskedenhe­d, at man havde valgt en rang af skuespille­re, der havde speederen i bund og kunne noget.

– Hvad laver du for tiden? – Jeg er pensionist, og det har jeg bestemt mig for, at jeg vil være. Jeg er 72 år og har arbejdet, siden jeg var seks år gammel. Så jeg tager småjobs, når det passer. Så kan jeg både få en ostemad og makrel i tomat.

 ?? FOTO: MIKE KOLLÖFFEL/ DR ?? Dick Kaysø var vild med sin rolle som Børge: – Serien var en del af Danmarks historie. Det var der, velfærdsst­aten og det moderne samfund blev grundlagt, siger han.
FOTO: MIKE KOLLÖFFEL/ DR Dick Kaysø var vild med sin rolle som Børge: – Serien var en del af Danmarks historie. Det var der, velfærdsst­aten og det moderne samfund blev grundlagt, siger han.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ??
FOTO: JONAS OLUFSON
 ?? FOTO: DR ?? Dick Kaysø var i Krøniken gift med Karen – spillet af Pernille Højmark. – Det var et unikt part, mener Dick Kaysø.
FOTO: DR Dick Kaysø var i Krøniken gift med Karen – spillet af Pernille Højmark. – Det var et unikt part, mener Dick Kaysø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark