Ekstra Bladet

Jeg er ikke god til det med penge

Zirkus Nemodirekt­øren Søren Østergaard hyrer kompetente mennesker til at styre økonomien

- Helle Kastholm Hansen kash@ eb.dk Tariq Mikkel Khan foto@ eb.dk hka@ eb.dk

Zirkus- direktøren smiler dumt. Det siger han selv, og det skyldes en grundlægge­nde glæde, for det går helt viiildt godt.

Allerede inden forestilli­ngerne i København lå salget af Nemo- billetter 6000 over sidste år, og derfor er det selvfølgel­ig svært for den ellers så beskedne Søren Østergaard at få armene ned.

– Vi slår alle rekorder. Jeg troede faktisk ikke, at det var muligt at gøre det bedre, end vi gjorde sidste år, jubler han.

Og som altid med Zirkus Nemo gøres tingene lidt anderledes – for eksempel fejrer det skrupskøre voksenzirk­us sit 20- års jubilæum i sin 21. sæson, i og med at første forestilli­ng var i 1999, men den slags detaljer vil Smadremand­en stikke skråt op.

Frodo og Barnly

– Det bedste ved det hele er, at jeg nu endelig kan leve af at lave zirkus, og derfor er min tid i dametøj i diverse reklameblo­kke endegyldig­t slut. Tidligere tjente jeg på reklamer om vinteren, hvad jeg satte til på zirkus om sommeren. Det behøver jeg ikke mere. Det at lave zirkus er fortsat Danmarks dyreste campingfer­ie, men da indtægtern­e samtidig er steget år for år, hænger det nu sammen. Selv vores lille nye børnezirku­s – Zirkus Barnly, som Kaptajn Frodo har stået for – går i nul i år. Og det er imponerend­e, når det kun er vores anden sæson med den satsning, forklarer Østergaard.

Ifølge direktøren omsatte hans zirkus cirka 20 mio. kroner sidste år plus det, der kom ind via værkstedet i Brædstrup, hvor der ikke bare repareres, men også formidles udlejning af gear til andre.

Men som Østergaard understreg­er, så får millionern­e hurtigt ben at gå på – alene udgiften til 39 fastansatt­e trækker søm ud. Ligesom det koster kassen at rejse rundt i landet. For eksempel koster en tur over Storebælts­broen med hele karavanen ifølge direktøren 48.000 kr. hver vej. Det er trods alt en sjat.

Pensionen på væggene

– Men jeg klager ikke. Jeg tjener gode penge nu. Der er overskud, og jeg kan lægge til side. Det er en skøn følelse. Men pension tænker jeg ikke så meget i. Hjemme hos mig hænger pensionen på væggene.

Søren Østergaard har prøvet at gå konkurs, og det var rodet. Af samme grund har han for længst indset, at han må have andre til at styre sin økonomi.

– Jeg er ikke god til det med penge. Regnskaber er ikke min spidskompe­tence, så jeg har dygtige folk til at ordne den slags for mig. Det er bedst for alle, griner han.

– Jeg har lært af de fejl, Flemming Jensen og jeg lavede med vores hundeshow i 90’ erne. Det gav mig nogle økonomisk svære år, og jeg fandt ud af, at ligegyldig­t hvor mange budgetter man laver i Zirkus, holder de aldrig. Der skal være penge til alt det uforudsete, for ellers går det galt, tilføjer han.

Nærig med lønninger

Direktøren slår fast, at man aldrig må være fedtet med kunsten. Han indrømmer, at han kan være nærig

Tidligere tjente jeg på reklamer om vinteren, hvad jeg satte til på zirkus om sommeren. Det behøver jeg ikke mere

med lønninger og altid prøver at slippe så billigt om ved det som muligt, men når først aftalerne er lavet, og showet skal køre, så får den, hvad den kan trække. Så skal der ikke spares.

– Hvorfor Nemo kan tjene gode penge, når andre – i hvert fald de store – cirkusser har haft problemer, ved jeg ikke. Jeg er ikke længere medlem af Cirkusdire­ktørforeni­ngen, så jeg hører ikke så meget, men Benneweis er jo i hvert fald gået ned, hvilket er en katastrofe og et kulturtab. Jeg har ingen forklaring­er – ud over at konkurrenc­en om børnefamil­ierne er enorm. Jeg er enig med andre i, at Cirkus Summarum er en konkurrenc­eforvriden­de konstrukti­on med alt for meget support via DR. Men samtidig tror jeg, at nutidens børnefamil­ier kræver noget andet, end de gjorde før. Vi satser anderledes både i Barnly og i særdeleshe­d i Nemo, som er et decideret voksen- zirkus. Kombinatio­nen af mine figurer og de høj- kvalitets- artister, som jeg efterhånde­n har råd til at ansætte, tror jeg gør en forskel, siger manden, der har forfinet kunsten ikke at kunne en skid.

Jeg tjener gode penge nu. Der er overskud, og jeg kan lægge til side. Det er en skøn følelse

 ??  ??
 ??  ?? Lisbet Lundquist har holdt Søren Østergaard ud i 32 år.
Lisbet Lundquist har holdt Søren Østergaard ud i 32 år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Denne gave er direktøren glad for. Det er et program fra den cirkusfors­tilling i Benneweis i 1978, hvor Ramirez optrådte og uden at vide det lagde grundstene­n til Zirkus Nemo.
Denne gave er direktøren glad for. Det er et program fra den cirkusfors­tilling i Benneweis i 1978, hvor Ramirez optrådte og uden at vide det lagde grundstene­n til Zirkus Nemo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark