Ekstra Bladet

Mesterens genkomst

Stjal Dylan fra Woodstock: Isle of Wight kunne, hvad Woodstock ikke kunne – få Bob Dylan tilbage på scenen

- ALLAN LYKKE

Det var ikke helt tilfældigt, at Woodstock- festivalen lå placeret, hvor den gjorde i weekenden 15.- 17. august 1969.

Bob Dylan boede praktisk taget i baghaven i Catskills, og det var arrangører­nes våde drøm at få overtalt trubaduren til at gøre comeback på live- scenen ved netop denne lejlighed.

Dylan havde ikke optrådt live i tre år efter sin motorcykel- ulykke i juli 1966, men med så stor en musikalsk begivenhed – og en så belejlig beliggenhe­d – i horisonten kunne han måske lokkes til igen at betræde de skrå brædder.

Det kunne Dylan ikke.

Tværtimod sørgede han for at være pist borte, da de hundredtus­indvis af festival- deltagere begyndte at nærme sig.

Dylan skulle ikke nyde noget af en risiko for at støde ind i ivrige fans, som uden tvivl ville overrende hans ejendom i håb om at få et glimt af myten.

Beskeden begyndelse

Men afvisninge­n af Woodstock betød ikke, at Dylan ikke kunne overtales til at gå på scenen igen.

Bare et par uger efter Woodstock gik Dylan og The Band på scenen ved en tilsvarend­e spektakulæ­r lejlighed – Isle of Wight- festivalen på den britiske ø af samme navn.

Festivalen var startet året før af brødrene Ray og Ronnie Foulk. Det var en relativt beskeden begivenhed fra lørdag eftermidda­g til søndag morgen. Omkring 15.000 gæster dukkede op for at høre bands som Pretty Things, The Move, Fairport Convention og det eneste udenlandsk­e navn, Jefferson Airplane, som hoved- attraktion.

1969- udgaven skulle have en ekstra spand kul.

– Vi havde brug for en gigant, og giganterne i slutningen af 1968 var Elvis Presley, The Beatles og Bob Dylan. Rolling Stones havde ikke hippie- følgere dengang – det kom først med Hyde Park- koncerten i 1969, som ændrede deres image, som Ray Foulk sagde i 2015 til avisen The Independen­t i forbindels­e med udgivelsen af hans bog ’ Stealing Dylan from Woodstock’.

Søn på hospitalet

Så indledtes jagten på mesteren, der i tre år havde levet helt tilbagetru­kket i Woodstock- området med konen Sara og deres fire børn.

Ray Foulk fik fat i nummeret på Dylans management, og over en knasende, sen nat telefon- linje til New York fik han at vide, at Dylan måske nok var interesser­et i at optræde, men Foulk havde ingen chancer for at konkurrere med de store penge, som amerikansk­e koncert- arrangører stod parate med.

– Så begyndte vi at tænke på andre måder at appellere til Dylan på. Isle of Wight har en tung arv af Tennyson, Keats og Edward Lear, som en moderne poet måske kunne være tiltrukket af. Så vi fik idéen at sælge en ferie på Isle of Weight til ham og familien.

Oveni tilbød Foulk også, at rejsen kunne foregå med luksus- lineren QE2. Det tiltalte Dylan, og en aftale om knap 40.000 dollar for en times optræden blev indgået.

Sejladsen med QE2 blev dog aldrig til noget. Netop som familien steg om bord, blev sønnen Jesse på tre år ramt i hovedet af en pludselig åbnet kabine- dør, og han røg på hospitalet.

Familien fulgte med, og aviserne skrev, at det var mere end tvivlsomt, om Dylan ville komme til Isle of Wight.

– Det var ret skræmmende, indrømmer Ray Foulk.

Beatle på besøg

Til sidst dukkede han og familien dog op med fly til London 26. august, og så gik det videre med færge fra Portsmouth til Isle of Wight, hvor Dylan straks begyndte prøverne med The Band på Foreland Farm i byen Bembridge, hvor de var indlogeret.

To dage senere dukkede George Harrison op med sin kone, Pattie Boyd.

– George havde et prøveeksem­plar af ’ Abbey Road’pladen med, og han satte den på grammofone­n i laden. Der var masser af jalousi i luften, men George brokkede sig over, at John og Paul kun ville tillade to af hans sange på pladen. Det syntes han var unfair. Jeg var overrasket over, hvor åben han var om det, fortæller Ray Foulk.

30. august ankom John Lennon og Ringo Starr med deres koner sammen med bl. a. Keith Richards og Eric Clapton.

Eneste udeblevne Beatle var Paul McCartney. Men han var lovligt undskyldt. Fru Linda havde om torsdagen født deres første fælles- barn, datteren Mary.

Lyd- problemer

Søndag aften kl. 21 skulle den længe ventede comeback- koncert så finde sted. 150.000 deltagere ventede spændt, også det tætpakkede VIP- område foran sce

Dylan havde ikke optrådt live i tre år efter sin motorcykel- ulykke i juli 1966

Så indledtes jagten på mesteren, der i tre år havde levet helt tilbagetru­kket i Woodstocko­mrådet med konen

nen, hvor foruden de førnævnte også befandt sig kendisser som Jane Fonda, Francois Hardy, Syd Barret og Elton John.

Men de kom til at vente længe. Vrøvl med lyden betød, at klokken nærmede sig 23, før Dylan i flødefarve­t jakkesæt som en anden Hank Williams og sul på skæggede kinder endelig indtog scenen med The Band.

Han spillede nøjagtigt i en time, som kontrakten foreskrev, og repertoire­t bestod i høj grad af sange fra hans seneste par album, ’ John Wesley Harding’ og ’ Nashville Skyline’. Der var dog også lettere country- arrangered­e udgaver af kendinge som ’ Like a Rolling Stone’ og ’ Maggie’s Farm’.

Ikke alle var lige begejstred­e. En anmelder kaldte det et ’ midnats- flop’. Eric Clapton, derimod, siges ifølge The Independen­t- artiklen at have været ’ blæst bagud’.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Dylan lignede mere Hank Williams end Woody Guthrie på Isle of Wightfesti­valen.
FOTO: RITZAU SCANPIX Dylan lignede mere Hank Williams end Woody Guthrie på Isle of Wightfesti­valen.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Tre Beatler, Ringo, George og John, og deres koner var på plads i VIPsektion­en foran scenen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Tre Beatler, Ringo, George og John, og deres koner var på plads i VIPsektion­en foran scenen.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? John Lennon og Yoko Ono var blandt de meget kendte, der så Bob Dylans optræden på Isle of Wight- festivalen.
FOTO: RITZAU SCANPIX John Lennon og Yoko Ono var blandt de meget kendte, der så Bob Dylans optræden på Isle of Wight- festivalen.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Dylan lader sig fotografer­e som optakt til koncerten.
FOTO: RITZAU SCANPIX Dylan lader sig fotografer­e som optakt til koncerten.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Dylan og fru Sara ankom med fly til London. Sejladsen med luksusline­ren QE2 måtte afblæses, da deres søn kom på hospitalet.
FOTO: RITZAU SCANPIX Dylan og fru Sara ankom med fly til London. Sejladsen med luksusline­ren QE2 måtte afblæses, da deres søn kom på hospitalet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark