Ekstra Bladet

Der var langt til toppen

-

På 40 år byggede Lars Larsen det Jysk op, som har gjort ham til en af Danmarks rigeste mænd kun overgået af Legos Kjeld Kirk Kristianse­n og Bestseller- ejer Anders Holch Povlsen.

Men modsat de to andre – eller tre hvis man kigger på familiefor­muen – har Lars Larsen bygget sit firma op fra bunden uden hjælp fra sine forældre. Snarere tværtimod.

Han er født 6. august 1948 på Djursland. Hans 43- årige mor var få måneder forinden blevet enke, og Lars Larsen blev en del af en søskendefl­ok på fire med moderen som enlig forsørger.

Det betød også, at hun måtte afstå gården med 88 hektar land og i stedet flyttede familien til Thy.

Næse for salg

I bogen ’ Go’daw jeg hedder Lars Larsen – Jeg har et godt tilbud’, som Lars Larsen selv udgav i 2004, bliver det beskrevet, at moderen havde dårlige nerver og var total invalid, inden han var fyldt 12, og hvordan en stor del af hans konfirmati­onspenge formentlig blev brugt på termin.

Med den stramme økonomi var det også et mindelegat, der hjalp ham i realskolen, og dermed var kimen lagt til, at han kunne få en butikslære­plads i en butik, hvor han skulle sælge dyner, madrasser og gardiner.

Han endte som afdelingsl­eder i dyne- og madrasafde­lingen, i butikken Magasin H & L, hvor han ifølge eget udsagn leverede den største salgsssucc­es. Det skete, efter han indrykkede annoncen ’ Lastbil væltet – varer for 100.000 kr. beskadiget’.

’ Magasin H & L havde fået sin største salgssucce­s nogensinde,’ beretter han i selvbiogra­fien.

Reklame banede vejen

Som 31- årig var Lars Larsen klar til at åbne sin egen butik, og i 1979 åbnede han dørene til den første Jysk Sengetøjsl­ager, som butikken hed indtil 2001, på Silkeborgv­ej i Aarhus.

Det er dog først i 1987, at han med vore dages ord går viralt med tv- reklamen på TV Syd:

– Go’daw, jeg hedder Lars, jeg har Jysk Sengetøjsl­ager, og jeg vil give dig et godt tilbud ...

Siden er virksomhed­en blevet spredt ud over Danmark og Europa, ligesom der blandt andet er blevet åbnet et rejseburea­u.

I dag anslås det, at nettoformu­en kan opgøres til mellem 32 og 35 milliarder kroner. I alt er der cirka 2800 butikker over hele verden, og Jysk har i dag en egenkapita­l på 13 milliarder kroner i moderselsk­abet.

Lars Larsen bygget sit firma op fra bunden uden hjælp fra sine forældre. Snarere tværtimod

 ?? FOTO: OLE LIND ?? Lars Larsen har med hårdt arbejde skabt hele familiefor­muen, der kan opgøres til mellem 32 og 35 milliarder kroner.
FOTO: OLE LIND Lars Larsen har med hårdt arbejde skabt hele familiefor­muen, der kan opgøres til mellem 32 og 35 milliarder kroner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark