Ekstra Bladet

’Som at købe fem grunde i Las Vegas’

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@ eb.dk

Donald Trump er blevet fornærmet og spiller nu kostbar, efter at både grønlænder­ne på gaden, det grønlandsk­e selvstyre og statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) blankt har afvist den amerikansk­e præsidents ønske om at købe den enorme ø.

Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentato­r Hans Engell, efter Donald Trump natten til i går pludselig såede tvivl om, hvorvidt han dukker op til sit annoncered­e statsbesøg i Danmark i begyndelse­n af september.

– Han er blevet fornærmet, da det er gået op for ham, at det ikke bare er som med De Vestindisk­e Øer for 100 år siden eller en koloni i Bengalen. For ham er det at investere i Grønland bare som at købe fem grunde i Las Vegas til hoteller, siger Hans Engell om sagen.

Men den tidligere konservati­ve partiforma­nd, der selv var forsvarsmi­nister midt i den kolde krig, fortæller, at der ligger andre realiteter bag den pludselige interesse.

Militært brændpunkt

– Bag ved den her utroligt klodsede fremgangsm­åde fra Trump gemmer sig militærstr­ategiske overvejels­er og realiteter. Efter en række år uden det store fokus er Grønland igen et militært brændpunkt. Dels handler det om forekomste­n af mineraler, som bruges til bl. a. fremstilli­ng af våbensyste­mer. Dels handler det om beliggenhe­den, siger Hans Engell.

Ifølge den politiske kommentato­r eskalerer den militære og strategisk­e situation i Arktis sig hastigt for tiden.

– Det er herfra, hele det nordamerik­anske forsvar mod ballistisk­e, langtrække­nde missiler finder sted fra Thule- basen. Og både russerne og kineserne er markant mere interesser­ede end under selv den koldeste del af den kolde krig, hvor jeg selv var forsvarsmi­nister.

– Dengang blev Kina og Grønland aldrig nævnt i samme sætning. Det er voldsomt forandret, lyder analysen.

Det ( måske) kommende møde mellem Donald Trump, Mette Frederikse­n og den grønlandsk­e selvstyref­ormand, Kim Kielsen, kan derfor hurtigt komme til at handle om udvidelsen af militære aktivitete­r på Grønland.

– Det her handler måske i virkelighe­den om, at amerikaner­ne ikke er tilfredse med, at vi bare har en Siriuspatr­ulje og lidt fiskeriins­pektion deroppe. Måske vil man have langt mere intensiv militær tilstedevæ­relse. Og der findes jo også en del baser, som blev brugt som led i forskellig­e varslingss­ystemer i 80’ erne og 90’ erne, siger Hans Engell.

 ??  ?? – Det er uundgåelig­t med større amerikansk interesse i Grønland, sagde Mette Frederikse­n under sit møde med den grønlandsk­e selvstyref­ormand, Kim Kielsen.
– Det er uundgåelig­t med større amerikansk interesse i Grønland, sagde Mette Frederikse­n under sit møde med den grønlandsk­e selvstyref­ormand, Kim Kielsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark