Ekstra Bladet

TELEDATA-SAG ER ALVORLIG

Fejl i masteoplys­ninger kan have været med til at frikende skyldige

- SUNE FISCHER EMMA BUSK fish@ eb.dk; eb@ eb.dk

Sagen om fejl i teledata har fået nye og alvorlige dimensione­r. Det vurderer forsvarsad­vokat Mette Grith Stage.

Det sker, efter at Rigsadvoka­ten i går besluttede foreløbigt at indstille brugen af teledata i forhold til dom og varetægtsf­ængsling, fordi der muligvis er fejl i geografisk registreri­ng af, hvor sigtede og tiltalte måtte have opholdt sig på et givet tidspunkt i forhold til den kriminalit­et, de mistænkes for at have begået.

– Indtil nu har vi fået oplyst, at det det drejede sig om fejl i mangelfuld­e rådata, men hvis det viser sig, at der kan være decideret fejlagtige masteoplys­ninger, så har vi at gøre med en skandale af helt andre dimensione­r, vurderer forsvarsad­vokaten.

Masteoplys­ninger

I forhold til masteoplys­ninger handler det her om, at mobiltelef­oner hele tiden er registrere­t på forskellig­e telemaster, og at man derfor kan fastslå, hvor telefonen – og dermed telefonens ejermand/ bruger – har opholdt sig på forskellig­e tidspunkte­r.

– Disse masteoplys­ninger spiller jo en rolle i mange straffesag­er, hvor både anklagere og forsvarere anvender oplysninge­rne til at påvise, hvor en mistænkt har været på et givent tidspunkt.

Hun fortæller endvidere at, hvis der er fejl i masteoplys­ningerne, så kan det have været medvirkend­e til, at en tiltalt er blevet dømt, ligesom det kan have spillet ind, således at en gerningsma­nd kan have undgået straf, fordi fejlagtige masteoplys­ninger kan have givet den mistænkte et alibi.

Hun fortæller endvidere, at masteoplys­ninger gennem de senere år har spillet en større og større rolle i straffesag­er, hvor de tillægges en forholdsvi­s stor vægt i det samlede bevismater­iale.

Professor enig

Også Trine Baumbach, professor i strafferet ved Københavns Universite­t, vurderer, at der er tale om en alvorlig sag.

– Det er meget vigtigt, at både dømte og varetægtsf­ængslede vitterlig har begået det, de beskyldes for at have gjort, fortæller hun.

Hun fortæller, at teledata kun er del af den samlede beviskæde, og dermed vil der som udgangspun­kt ikke være tale om direkte justitsmor­d, hvor uskyldige er dømt.

– Men det er graverende, hvis oplysninge­rne fortæller noget fejlagtigt, og det efterfølge­nde spiller en rolle i det samlede bevismater­iale.

Også Trine Baumbach nævner muligheden for, at skyldige rent faktisk kan have undgået straf, hvis der har været fejl i teledata.

– Men jeg synes, at både Rigsadvoka­ten og politiet har reageret, som de bør gøre. De har opdaget fejl, og det reagerer de på, vurderer Trine Baumbach.

Det er graverende, hvis oplysninge­rne fortæller noget fejlagtigt

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Forsvarsad­vokat Mette Grith Stage kalder de nye oplysninge­r for meget alvorlige.
FOTO: ERNST VAN NORDE Forsvarsad­vokat Mette Grith Stage kalder de nye oplysninge­r for meget alvorlige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark