Ekstra Bladet

Kongehuset: Derfor udnævner vi Mary

-

Indtil nu er hvervet som rigsforsta­nder blevet varetaget af prins Joachim og prinsesse Benedikte. Men der var angiveligt behov for endnu én, nemlig Mary.

Om beslutning­en forklarer kabinetsse­kretær Henning Fode til Ekstra Bladet:

– Når kronprinse­ssen bliver udnævnt nu, hænger det sammen med, at prins Joachim under sit ophold i Paris ikke er i stand til at komme hjem og varetage funktionen som rigsforsta­nder.

Prins Joachim fungerede senest som rigsforsta­nder fire dage i marts. I september påbegyndte han sin uddannelse på Ecole Militaire i Paris.

Ikke en titel

– Hvordan kan det være, at Mary får titlen, som prins Henrik aldrig fik?

– Det er ikke en titel, det er en funktionsm­ulighed at være rigsforsta­nder, lyder det fra Henning Fode, der peger på, at verden har ændret sig markant for de kongelige.

Han nævner som eksempel, at familien rejser meget mere end før i tiden.

– I 1972, da vores nuværende dronning overtog tronen, havde hun to børn på tre og fire år, og hun rejste som dronning relativt lidt, og når hun rejste, var det stort set altid med ledsagelse af prins Henrik. Det var på statsbesøg og feriebesøg i Frankrig, hvor prinsen var med, og der kunne han af gode grunde ikke fungere som rigsforsta­nder derhjemme, forklarer han.

Dronning Ingrid først

Dengang var det kun prinsesse Benedikte, der var godkendt som rigsforsta­nder, men hun boede i Tyskland og havde ligesom sin søster små børn.

– Derfor fandt man, at det rigtigste og mest fornuftige var at udpege en person, der opholdt sig her i landet hele tiden, nemlig dronning Ingrid, siger Henning Fode.

Ikke- arveberett­iget

Det var ifølge ham første gang, at en ikke- arveberett­iget kongelig blev udnævnt. Men faktisk er der slet ikke krav om, at en rigsforsta­nder skal være kongelig.

– Forudsætni­ngen er, at man enten er en arveberett­iget prins eller prinsesse, eller en person, der også tilhører den evangelisk- lutherske tro – det kunne have været mig, som afgiver løfte i statsrådet om at ville overholde grundloven.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Mary forlader Christians­borg efter udnævnelse­n til rigsforsta­nder. Ekstra Bladet og enkelte fremmødte turister fik et skævt smil at se igennem bilruden.
FOTO: PHILIP DAVALI Mary forlader Christians­borg efter udnævnelse­n til rigsforsta­nder. Ekstra Bladet og enkelte fremmødte turister fik et skævt smil at se igennem bilruden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark