Ekstra Bladet

KAMMA VAR ULOV LIGT SPÆNDT FAST

Ankestyrel­sen slår fast, at Thisted Kommune omgående skal stoppe med at fastspænde dement borger

- THOMAS GÖSTA SVENSSON HELLE FUUSAGER

Den 88- årige Kamma har i månedsvis været spændt fast med en stofsele til sin seng og kørestol de fleste af døgnets timer.

Både Kammas pårørende og Alzheimerf­oreningen har flere gange siden i sommer kritiseret og klaget over den uværdige behandling og stået frem i Ekstra Bladet, men Thisted Kommune har hver gang afvist alle anklager og fortsat med at forlænge tilladelse­n til fikseringe­n.

Nu har Ankestyrel­sen slået fast, at kommunens behandling af Kamma er ii klar strid med servicelo- ven.

’ Det er vores samlede vurdering af oplysninge­rne i sagen, at der ikke på det foreliggen­de grundlag er den fornødne faglige dokumentat­ion for, herunder relevant lægelig dokumentat­ion, at din psykiske funktionse­vne er betydelig og varigt nedsat.

Betingelse­rne for anvendelse af stofsele er dermed ikke opfyldt. Vi finder derfor, at kommunen ikke havde ret til at anvende stofsele i forbindels­e med pleje og omsorgen for dig.’

Slut med sele

Ankestyrel­sen understreg­er samtidig, at kommunens plejeperso­nale ikke fremover har ret til at spænde Kamma fast:

’ Vi ophæver derfor kommunens afgørelse om anvendelse af stofsele.’

Hos Kammas pårørende er der stor glæde over afgørelsen. De har i månedsvis magtesløse været vidne til, hvordan Kammas hverdag har været et uværdigt mareridt.

– Jeg er rigtig glad for afgørelsen. Især fordi Kamma når at få noget ud af den. Det er selvfølgel­ig stadig nyt, at hun er sluppet ud af selen, men tilbagemel­dingerne har lige siden været, at Kamma nu er veltilpas og glad, og personalet giver udtryk for, at det går godt. Det er utrolig dejligt at se, at Kamma igen er i trivsel og har et godt liv efter omstændigh­ederne, siger Mette Hansen.

 ?? PRIVATFOTO ?? Nu har hun fået det bedre
Kamma kunne 11. august fejre 88-års fødselsdag. Nu kan Kamma og de pårørende endelige fejre, at hun ikke længere skal spændes fast, hvilket i følge Mette Hansen allerede har betydet meget. Kamma har både mistet sin søn og datter, og Mette Hansen er nærmeste pårørende gennem svigersønn­ens nye familie.
PRIVATFOTO Nu har hun fået det bedre Kamma kunne 11. august fejre 88-års fødselsdag. Nu kan Kamma og de pårørende endelige fejre, at hun ikke længere skal spændes fast, hvilket i følge Mette Hansen allerede har betydet meget. Kamma har både mistet sin søn og datter, og Mette Hansen er nærmeste pårørende gennem svigersønn­ens nye familie.
 ??  ?? Ekstra Bladet har i ugevis skrevet om de umenneskel­ige forhold Kamma levede under
Ekstra Bladet har i ugevis skrevet om de umenneskel­ige forhold Kamma levede under
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark