Ekstra Bladet

KLAGEEKSPL­OSION MOD DANSKE SKOLER

- PETER JEPPESEN JAKOB SIMONSEN FOTO: ANITA GRAVERSEN Pej@ eb.dk; jsi@ eb.dk

Flere og flere skoler får kritik for ikke at tage mobning alvorligt, viser nye tal Danske folkeskole­r har i en lang række tilfælde været for dårlige til at håndtere mobning mod elever.

Det kan Ekstra Bladet i dag fortælle, efter en aktindsigt hos Den nationale Klageinsta­ns mod Mobning.

Ud af 150 klagesager er afgørelsen gået imod skolerne l i i hl halvdelen af tilfældene siden 1. august 2017, hvor klageinsta­nsen blev oprettet. Samtidig er der givet påbud i 41 procent af sagerne.

Venter for længe

Ifølge Jannie Moon Lindskov, der er direktør i Dansk Center for Undervisni­ngsmiljø, hvor klageinsta­nsen mod mobning hører under, er mange skoler for dårlige til at håndtere problemern­e i tide:

– Mange skoler ved ikke, hvilke tegn på mobning eller lignende, de skal kigge efter. Og samtidig kan vi se, at rigtig mange skoler venter for længe, inden de griber ind. Det er vigtigt, at skolerne sætter ind, før en situation bliver til mobning, siger hun.

Gennem den seneste tid har Ekstra Bladet beskrevet, hvordan fysisk og psykisk vold er en del af dagligdage­n på en lang række af landets skoler, og hvordan det rammer såvel elever som lærere.

Ifølge Jannie Moon Lindskov er en af grundene til, at forældrene ofte får medhold, at skolerne skal se anderledes på, hvordan de løser problemern­e.

Gammelt mobbesyn

– Det er vigtigt, at skolernes mobbesyn er tidssvaren­de. Flere skoler arbejder ud fra et ’ gammelt mobbesyn’, hvor man fokuserer på et offer og en mobber. Vi ved, at mobning opstår i usunde fællesskab­er, og derfor er det vigtigt, at handleplan­en involverer hele gruppen og ikke kun fokuserer på mobber og offer.

Siden klageinsta­nsens oprettelse er antallet af klager vokset markant.

Således var der fra august til december 2017 ti klager.

Tallet vil vokse

Mange skoler ved ikke, hvilke tegn på mobning eller lignende, de skal kigge efter

I 2018 var der 51 klager, mens der i år til dato er 89

klager. Ifølge Jannie Moon Lindskov vil tallet formentlig fortsætte med at vokse:

– Vi er stadig i en startfase, men jeg har en forventnin­g om, at der kommer flere med tiden.

Fysisk, psykisk og digitalt

– Vi kan se, at der er en overvejend­e tendens til, at det er det psykiske. Derefter er det fysisk, og til sidst er det digital mobning. Og netop det digitale gør det mere komplekst, fordi det er svært for skolen at følge med i, hvad der sker på eksempelvi­s en chat.

– Men hvis det går ud over i de tilfælde, hvor digital mobning præger undervisni­ngsmiljøet, så har skolerne også et ansvar.

Indtil nu er der kun givet påbud.

Men instansen har også mulighed for at idømme bøder til skolerne:

– Det har endnu ikke været nødvendigt, og det vidner om, at skolerne er interesser­et i at lave om på tingene. Vi behøver heldigvis ikke tvinge dem.

Vi ved, at mobning opstår i usunde fællesskab­er

 ??  ?? Tilbage i helvede
Rikke Jensen blevet mobbet gennem hele sin skoletid og forsøgte som 15- årig at tage sit liv. Her er hun tilbage i fællessale­n på sin gamle skole, hvor barske minder presser sig på.
Tilbage i helvede Rikke Jensen blevet mobbet gennem hele sin skoletid og forsøgte som 15- årig at tage sit liv. Her er hun tilbage i fællessale­n på sin gamle skole, hvor barske minder presser sig på.
 ??  ?? e n r e l k i t r A - m e r f r a h - i l o p t d l a k - k a e r e k s i t . r e n o i t
e n r e l k i t r A - m e r f r a h - i l o p t d l a k - k a e r e k s i t . r e n o i t
 ??  ?? a r t s k
E t e d a l
B n e i r a h
- r a e i r e s
- e b r e l k i t t e v e r k s
- e l b o r p d e m r e m g o d l o v i g n i n b o m
- o k s e k l o f
. n e l
a r t s k E t e d a l B n e i r a h - r a e i r e s - e b r e l k i t t e v e r k s - e l b o r p d e m r e m g o d l o v i g n i n b o m - o k s e k l o f . n e l
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark