Ekstra Bladet

SKAMSTØTTE­N I THISTED

-

KAMMA slipper fri nu. Den 88- årige, demente kvinde har været fastspændt i et bælte på et plejehjem i Thisted i månedsvis. Ofte gnedet ind i sin egen afføring, svedig og kæmpende for at slippe fri.

Den hjerteskær­ende sag har flere gange fyldt meget både i □kstra Bladet og de nordjyske me

Hver gang uden at kommunen har løftet en dier. finger, eller villet forklare sig.

ANKESTYREL­SEN afgjorde i går, at Thisted kommune ikke har ret til at fiksere kvinden. At det skulle tage fire måneder at få sat den magtfuldko­mne kommune på plads, er en skandale i sig selv. Sagen var akut?!

TILBAGE står politikern­e, borgmester­en og de øvrige øverste ansvarlige med et meget grimt eftermæle i sagen. De har dels taget grueligt fejl, ifølge Ankestyrel­sen. Dels har de været pansret i magtbrynde og umulige at råbe op.

DE PÅRØRENDE har konstant tæppebombe­t de ansvarlige med bekymring og protester over behand

uden at kunne trænge igennem . lingen af kvinden

Tværtimod forlængede kommunen bare fastspændi­ngen i slutningen af sidste august.

hun pillede i såret...

LOKALPOLIT­IKERNE, som er dem, der afgør, om et menneske skal fikseres, har blot stanget den fortærsked­e vending ud om, at de ikke kommentere­r personsage­r. Og samme plade har de ansvarlige medarbejde­re brugt.

åbenlyst, ud fra både KAMMAS hverdag har helt personalet­s journaler og de vedholdend­e pårørendes udtalelser, været så rædselsful­d og så uværdig, at man har svært ved at forestille sig det. Journalern­e viser samtidig, at Kamma var mere rolig, når hun havde en vagt hos sig, end når hun lå fastspændt.

fra plejehjemm­et i foråret Hun kom på hospitalet for at få fjernet en knyst. Den bagatelagt­ige operation udviklede sig til et mareridt i sig selv – hun endte med at få skåret hele benet af i bidder gennem i alt seks operatione­r.

Hver gang hun kom tilbage på plejehjemm­et Fyr

Så glimt, gik der betændelse i operations­såret. måtte lægerne operere endnu en bid væk. Undskyldni­ngen for at Kamma blev fikseret i sin seng eller sin kørestol, var at hun pillede i såret...

HER VIL DE fleste tage sig til hovedet. Ja, naturligvi­s gjorde hun det, det arme menneske. □nhver ved, at efter en amputation af så lidt som en lillefinge­r, bliver patienten oftest ved med at have fantomsmer­ter og fornemmels­er, og ofte af helt ulidelig art. Når man hertil forestille­r sig at blive spændt fast, nærmest døgnet rundt i sit eget skidt, ligner Kammes skæbne noget hinsides en horror- film. Alzheimer- foreningen, som også er inde i sagen,

fordi foreninhar kritiseret kommunen hårdt, også gen har en fornemmels­e af, at Kamma ikke er det eneste offer for uværdig og farlig behandling af demente.

 ?? PRIVATFOTO ?? 88- årige demente Kamma blev endelig sluppet fri i går efter et langt, pinligt forløb.
PRIVATFOTO 88- årige demente Kamma blev endelig sluppet fri i går efter et langt, pinligt forløb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark