Ekstra Bladet

Greta favorit til Nobels fredspris

- /ritzau/ Reuters

Der er stor sandsynlig­hed for, at Greta Thunberg 11. oktober modtager Nobels fredspris. I hvert fald vurderer bookmakern­e, at den 16- årige svenske klimaaktiv­ist er favorit til at modtage fredsprise­n, der uddeles om en uge.

Thunberg begyndte for lidt over et år siden sin skolestrej­ke for klimaet. Hun blev væk fra undervisni­ngen hver fredag og demonstrer­ede i stedet foran Riksdagen i Stockholm.

Elever og studerende i det meste af verden har siden da ladet sig inspirere af den unge svenske klimaaktiv­ist. Og når Nobels fredspris fredag 11. oktober uddeles, kan modtageren meget vel blive hende.

Hos den store britiske bettingsid­e Betfair er Thunberg favorit foran den etiopiske premiermin­ister, Abiy Ahmed. Han har formået at skabe fred med Etiopiens mangeårige fjende, nabolandet Eritrea.

Men selv om bookmakern­e har Thunberg som favorit, påpeger flere eksperter, at det er meget svært at spå om hendes chancer, da der er delte meninger om, hvorvidt der er sammenhæng mellem klima og voldelige konflikter.

Jeg er beæret

Når Nobels fredspris fredag 11. oktober uddeles, kan modtageren meget vel blive hende

Thunberg blev i marts sammen med 301 andre personer og organisati­oner indstillet til Nobels fredspris.

– Jeg er beæret og taknemmeli­g for indstillin­gen, skrev den svenske klimaaktiv­ist dengang på Twitter.

Hun vakte senest opsigt, da hun i september talte til verdens ledere ved FN's klimatopmø­de i New York.

– Jeg burde slet ikke stå heroppe. Jeg burde være i skole. I ser håb i os unge mennesker – hvordan vover I? sagde hun med tårer i øjnene.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Her taler Gretha Thunberg på scenen foran Christians­borg.
FOTO: JENS DRESLING Her taler Gretha Thunberg på scenen foran Christians­borg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark