Ekstra Bladet

Hvorfor må embedsmænd ustraffet lyve og bedrage

- Leif Donbæk Jurist og medlem af SF Læs mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

med Operation Nordlys, DET BEGYNDTE der var den store Christiani­a- sag.

Her kom det frem, at en seniorankl­ager havde konspirere­t med politividn­er. Og med det formål at udøve en dansk variant af ’Dirty Harry-retfærdigh­ed, hvor myndighede­n ved bedst, og domstolene blot er et irriterend­e intermezzo’. Og såfremt der er en risiko for, at de ’dømmer forkert’, så må forstandig­e folk tage deres forbehold.

og Justitsmin­iANKLAGEMY­NDIGHEDEN steriet har i noget tid skrantet. Ikke blot er man bagud med arbejdet. Man har tillige – sagt på en pæn, underspill­et facon – pådraget sig sager, der må siges at ligge i spændet fra direkte tjenestefo­rsømmelser gående til straffelov­sovertræde­lser alt efter iagttagere­ns temperamen­t.

Der har været flere sager, men Nordlys er potentielt den største skandale i anklagemyn­dighedens historie – altså indtil telelognin­gs- sagen meldte sin ankomst.

er sagen kort fortalt, FOR NYTILKOMNE at man i årevis satte mennesker i fængsel baseret på teleoplysn­inger, der har vist sig at være helt uegnede til formålet. Den slags bagateller – altså at beviset var værdiløst – besværede man dog ikke retterne eller politikern­e med. Det ville jo give den dømmende og lovgivende magt indflydels­e på straffepro­cessen. Og det ser ud til, at det for enhver pris skulle undgås.

Jeg er stolt over at bo i et land, hvor vi tager den slags seriøst. Over at bo i et land, hvor vi løslader bandekrige­re til gaden og krigen, hvis beviset ikke holder. Et land, der tager retssikker­hed seriøst – hvor svært det end må være.

mig derimod dybt at bo i et DET SKUFFER land, hvor de ansvarlige for disse forseelser – altså de, der er skyld i, at vi nu har bandekrige­re på gaden, der formodentl­igt burde være bag tremmer – formodentl­igt slipper med en indskærpel­se. Det skuffer mig, at en erfaren seniorankl­ager bevidst kan manipulere retten og slippe med en ganske kort dom.

Det skuffer mig, at vi har bygget et system, hvor nogle er urørlige, hvor de, der er betroet det største ansvar, også er de, der slipper lettest for grove fejl. Som jeg ser det, burde det være omvendt.

Det skuffer mig, at vi har bygget et system, hvor nogle er urørlige

være bedre. VI MÅ OG SKAL

Vi har med tjenestema­ndsloven givet en række af det offentlige­s tjenere en uhørt beskyttels­e. Det har vi, fordi deres arbejde er grunden for vores samfundsti­llid, grunden til vores velstand, men vi har glemt, at med store privilegie­r kommer også stort ansvar, og med stort ansvar bør også komme store konsekvens­er, når det med forsæt svigtes.

Forstå mig ret, jeg plæderer ikke for at sende embedsmænd i fængsel for fejl og mangler. Nej, jeg snakker om at sende dem i fængsel, når de med forsæt bedrager domstolene, ministeren og Folketinge­t.

anskuer det, er det markant SOM JEG værre forbrydels­er end eksempelvi­s megen narkotikak­riminalite­t eller formuekrim­inalitet, fordi det angriber selve fundamente­t for vores samfund, og at der tages så let på dette, er den sande skandale.

Derfor kære politikere, det er på tide, at I som stand gør op med jer selv, om vi som samfund kan leve med, at de højst betroede, de mest privileger­ede, de af folkets tjenere med mest ansvar, også skal være dem, der slipper lettest, når de med forsæt besviger dette ansvar.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Justitsmin­ister Nick Hækkerup holder pressemøde om telelognin­gs- sagen og siger, at der ikke vil ske fyringer. Leif Donbæk vil gerne vide, hvorfor embedsmænd ikke skal straffes, hvis de med forsæt bedrager domstole og folketing.
FOTO: RITZAU SCANPIX Justitsmin­ister Nick Hækkerup holder pressemøde om telelognin­gs- sagen og siger, at der ikke vil ske fyringer. Leif Donbæk vil gerne vide, hvorfor embedsmænd ikke skal straffes, hvis de med forsæt bedrager domstole og folketing.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark