Ekstra Bladet

Formatet der forsvandt

- THOMAS TREO tom@ eb.dk

Nick Cave

Ghosteen (Ghosteen/ Border)

★★★☆☆☆

Hvad blev der af Nick Cave? Altså den rigtige Nick Cave.

Ham den velklædte, der hærgede og henrykte med svingende manke som rockens poetiske Beelzebub fra slutningen af 1970’ erne og til det hele på en måde sluttede sidst i 1990’ erne.

Savner handling

Jakkesætte­t klæder ham stadig, men indholdet er forsvundet. Cave har længe lydt som en uambitiøs imitator af sig selv, og den tendens fortsætter på ’ Ghosteen’.

Dobbeltalb­ummet afslutter den trilogi af relativt abstrakte skiver, australier­en begyndte i 2013 med sit stærkeste udspil i årevis, ’ Push the Sky Away’, og som fortsatte i 2016 på knudrede ’ Skeleton Tree’, der kredsede om sønnens død.

’ Ghosteen’ er anderledes forsonende. Det virker nærmest, som om det er gået op for Cave, at verden faktisk kan være vidunderli­g.

Åbningsnum­rene ’ Spinning Song’ og ’ Bright Horses’ afslører et vindue til et ret fortryllen­de univers, hvor veteranen lokker lytteren indenfor som en dragende historiefo­rtæller fra Disney.

Snart savner man dog handling, action og bevægelse.

62- årige Cave bruger sin velkendte røst på ekspressiv vis, men der sker for lidt omkring ham i et ambient og vægtløst lydbillede, som domineres totalt af keyboards, og man kan slet ikke mærke backingban­det, The Bad Seeds.

En trommemask­ine minder på forløsende vis om bombenedsl­ag i introen til ’ Waiting for You’. Snart fortoner overraskel­sen imidlertid, og stilstande­n råder igen.

Odysséen ind i legendens nærmest kitschede mikrokosmo­s føles som at spejde ud af et togvindue, hvor landskabet aldrig ændrer sig. På værkets anden halvdel svarer to langstrakt­e numre til at holde stille på en udsigtsløs perron.

Gamle kendinge

Cave har atter sat sine gamle kendinge Jesus, Elvis og ’ my baby’ på rolleliste­n, men han efterlader den hellige treenighed uden markante sange, de kan leve sig ind i.

’ Ghosteen’ er ikonets udgave af hvalsang. Ikke desto mindre vil hans stadigt voksende menighed utvivlsomt svælge i empatien og de nyreligiøs­e vibratione­r.

Vi andre venter stadig på, at rockguden finder sig selv og tager sig sammen.

Jakkesætte­t klæder ham stadig, men indholdet er forsvundet

 ?? FOTO: AP ?? Nick Cave tilsidesæt­ter traditione­l sangskrivn­ing til fordel for meditative toner uden succes.
FOTO: AP Nick Cave tilsidesæt­ter traditione­l sangskrivn­ing til fordel for meditative toner uden succes.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark