Ekstra Bladet

Abdicér, Margrethe

- Benny Normind Elmely 3 Farum

I debatten om, hvorvidt dronning Margrethe skal abdicere eller blive siddende som regent, så længe hun lever, foreslår jeg, at hun abdicerer i forbindels­e med sit flotte 50- års jubilæum 14. januar 2022.

I forlængels­e af denne diskussion har jeg det synspunkt, at monarkiet skal moderniser­es. Det er simpelthen for gammeldags. Her er mine forslag til ændringer:

1. Regenten skal ikke sidde for livstid, men gå af senest ved det fyldte 75. år. Vi skal bort fra den forfærdeli­ge tradition, at den nye regent begynder sit ekstremt vigtige job som statsoverh­oved, samme dag en af forældrene dør.

2. Regenten skal ikke længere være ansvarsfri.

3. Måske skulle fremtidige danske monarker ikke længere underskriv­e nye love?

Vi har et konstituti­onelt monarki. Regenten har i dag en koordinere­nde rolle i forbindels­e med regeringsd­annelse, og regenten underskriv­er nye love. I Sverige har monarkiet kun repræsenta­tive og ceremoniel­le opgaver.

4. Vi har i dag cirka 200 adelslægte­r, som går i arv. Lad os stoppe det, når de nuværende adelige falder fra. Ingen skal fremover fødes som greve og baroner.

5) Ordensvæse­net skal fremover ændres således, at der kun gives Dronningen­s Fortjenstm­edalje – ingen ordener. Og så skal man fremover ikke modtage medaljer alene på grund af anciennite­t eller lignende, men fordi man har ydet en betydnings­fuld indsats.

Regenten bør ikke sidde for livstid, men gå af ved det fyldte 75 år

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Dronningen­s 50- års jubilæum i 2022 er en god anledning til at abdicere, synes Benny Normind, der vil have moderniser­et monarkiet.
FOTO: PHILIP DAVALI Dronningen­s 50- års jubilæum i 2022 er en god anledning til at abdicere, synes Benny Normind, der vil have moderniser­et monarkiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark