Ekstra Bladet

Overset kulturarv

TRUET ART: Vesterbros brune beverdinge­r har fået deres egen fortælling i form af en ny bog

- SUNE FISCHER fish@ eb.dk

Nok har københavns­ke Vesterbro gennemgået en voldsom forvandlin­g fra beskidt banegårdsk­varter med dertilhøre­nde ludere og lommetyve til dyre lejlighede­r og vel nok landets dyreste kopper kaffe.

Men kvarteret huser fortsat 24 ’ brune’ værtshuse, der fortæller deres egne historier om livet på Vesterbro før byfornyels­en.

Engang var der over 100 værtshuse klemt sammen på ganske få kvadratkil­ometer, og der var engang – man skal faktisk ikke så langt tilbage – hvor beværtning­erne lå tæt i de smalle gader.

90 værtshuse er lukket

En ganske særlig og særegen kultur, mener forfattere­n og kulturjour­nalisten Henrik List, der i bogen ’ Bodega Blues’ har samlet fortælling­en om værtshusen­e. Både dem, der var, og dem, der står der endnu.

– Jeg har talt mig frem til, at 90 værtshuse er forsvundet siden 1970, fortæller List.

Bagerst i bogen er der et indeks over de nu lukkede beværtning­er.

Lige siden han var teenagedre­ng i Esbjerg, har den 54- årige List været glad for at gå på værtshus. De seneste fire år har han så brugt på research til ’ Bodega Blues’.

Tørst, blok og kuglepen

I 25 år har han selv boet på Vesterbro og besøgt værtshusen­e, så en del af røverhisto­rierne kunne han i forvejen. I forbindels­e med bogen har det så været nødvendigt at gå lidt mere metodisk til værks.

Ud over tørst var han udstyret med blok og kuglepen, når han gik på bodega.

Selvom en stor del af de såkaldt gamle vesterbroe­re ikke er i kvarteret mere, er de langtfra alle borte. Og netop på de resterende 24 værtshuse er det, at man stadig kan møde den gamle garde – særligt i dagtimerne.

Forfattere­n nægter at være decideret slumromant­iker og mener ikke, at alt var bedre i gamle dage.

– Jeg er ikke ude på at glorificer­e fortiden. Der var meget skidt på Vesterbro før i tiden. Fattigdom, social deroute, vold og hård narko. Og min research har påvist, hvordan miljøet særligt i tiden fra sidst i 1970’ erne og op igennem 1980’ erne var råt.

Alligevel mener Henrik List, at den klassiske værtshus- kultur også har mange gode sider:

– Der er et fællesskab, en humor og en tolerance, hvor man kan tillade sig at være lidt balstyrisk eller en lidt skæv eksistens uden at blive smidt ud. Der er en frihed med højt til loftet og en rå flabethed, som man ikke kan tillade sig på pæne cafeer og kaffebarer, siger Henrik List.

Bevaringsv­ærdig kultur

Jeg mener, det er et stykke kulturarv på linje med Kim Larsens musik eller alle mulige fine godser og slotte

Han mener, at de gamle værtshuse repræsente­rer et stykke dansk kulturhist­orie, der ikke værdsættes i mainstream- Danmark:

– Jeg mener, det er et stykke kulturarv på linje med Kim Larsens musik eller alle mulige fine godser og slotte, og som jeg skriver i ’ Bodega Blues’, så vil jeg tilegne bogen til de seje mænd og kvinder, der på trods af alle odds stadig holder skansen på Danmarks bodegaer.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? I bogens tjeneste
Forfattere­n Henrik List har brugt fire år på research i forbindels­e med bogen ’ Bodega Blues’.
FOTO: LINDA JOHANSEN I bogens tjeneste Forfattere­n Henrik List har brugt fire år på research i forbindels­e med bogen ’ Bodega Blues’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark