Ekstra Bladet

... MEN INGEN SKAL FYRES

- KASTRUPS VERDEN

Det er værre end frygtet. Til gengæld holdes ingen ansvarlige

FORLEDEN STOD

statsminis­teren i Folketinge­t og undrede sig over, at der er hele 1900 ansatte i Rigspoliti­et. For hvad laver så mange i administra­tionen af politiet?

Det har vi fået et svar på nu: De lyver. Blandt andet.

JEG TALER OM

den såkaldte telesag. Teleoplysn­inger i omkring 10.000 straffesag­er fra perioden 2012-2019

være fejlbehæft­ede. ❘ tusindvis af kan retssager er oplysninge­r anvendt til eksempelvi­s at placere mistænkte på gerningsst­eder og dermed føre dem til doms. Uskyldige kan altså være kendt skyldige. EN REDEGØRELS­E godtgør, at man i Rigspoliti­ets Telecenter direkte bad sine medarbejde­re lyve for Justitsmin­isteriet for at dække over blamagen. ❘

en opdet hele taget er redegørels­en remsning af de ansvarlige myndighede­rs mange løgne og svigt. Rigspoliti­et har ikke levet op til sit ansvar. Rigspoliti­ets kvalitetsk­ontrol har ikke været tilstrække­lig. Rigspoliti­et har ikke undersøgt tidligt opdagede fejl.

DET ER SÅ HER, det bliver rigtig interessan­t. For hvad sker der sædvanligv­is i

folk overtræden danske retsstat, når der loven? □ksempelvis når modtagere af sociale ydelser fanges i at lyve for myndighede­rne? □ller en selvstændi­g erhvervsdr­ivende forsøger at forholde myndighede­r uregelmæss­igheder om sin virksomhed? Rigtigt, de straffes.

Og hvad sker der med lederne i Rigspoliti­et, der har løjet for domstolene og forsætligt brudt loven? □ller i ministerie­t, der rent fakmed de folk tisk fik besked, men var tavse i tre måneder?

De straffes ikke.

SOM JUSTITSMIN­ISTER Nick Hækkerup sagde i går på pressemøde­t om skandalen, vil han end ikke ’ fyre nogen’: ’ Der er behov for en kultur, hvor fejl kan bringes frem i det åbne.’

Den kan kontanthjæ­lpsmodtage­ren

sig med, næste gang man efforsøge ter en dyneløfte- rapport skal bøde for at have delt seng med et andet menneske i et sambo- lignende forhold på mere end en weekend.

NOGEN BØR

selvfølgel­ig forklare landets nye justitsmin­ister, at der er forskel på fejl og forsætlige lovbrud. Og måske tillige forklare statsminis­ter

Frederikse­n, at hendes løfte om Mette et opgør med forvaltnin­gsvældet allerede ligner en retræte i løb, mens man forsøger at holde bukserne oppe.

Det siges, at man skal kende en retsstat på, at den hellere lader ti skyldige gå fri frem for at sætte en uskyldig i fængsel.

DER ER BEGRUNDET

frygt for, at det sidste har fundet sted i Danmark i flere tilfælde på grund af telesagen. Det var derfor, jeg i en tidligere leder om denne sag skrev:

’Der bør således være udbredt politisk bekymring om at sikre, at der ikke sker det samme i telesagen som i an

i det ofdre store it- skandale- sager fentlige: At ingen på øverste niveau for alvor gøres ansvarlige.

Vi afventer spændt udredninge­n og konsekvens­en.’

UDREDNINGE­N SIGER, at det er værre end frygtet. Til gengæld holdes ingen ansvarlige.

□n af samfundets bærende byggesten er bragt i skred. Det samme er den måske vigtigste danske samfundska­pital – tilliden til autoritete­rne

statsminis­teren forleden dårligt – som kunne holde op med at tale om i sin åbningstal­e.

VI KAN IKKE sætte vores lid til Rigspoliti­et eller Justitsmin­isteriet. Men de skal såmænd bare fortsætte det gode arbejde, siger den socialdemo­kratiske regering.

Det er den ’ kultur, der er behov for’.

Læs også reportagen på side 6-7

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Rigspoliti­chef Jens Henrik Højbjerg bliver ikke fyret på grund af telesagen. Det gør ingen, lover justitsmin­isteren.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Rigspoliti­chef Jens Henrik Højbjerg bliver ikke fyret på grund af telesagen. Det gør ingen, lover justitsmin­isteren.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark