Ekstra Bladet

Voldsomme dødstal hos VM-værterne i Qatar

Nye rapporter afslører de rystende forhold, som migrantarb­ejderne lever under

- JAN JENSEN jaj@ eb.dk

Heldigvis er ingen atleter døde under det igangværen­de VM i atletik i Qatars hovedstad, Doha.

Temperatur­en og luftfugtig­heden for især kapgængere og maratonløb­ere har ellers gjort konkurrenc­erne til et regulært varmehelve­de, hvor mange udgik og måtte transporte­res væk på bårer.

Men atleterne overlever trods alt.

Værre står det til blandt de efterhånde­n to millioner migrantarb­ejdere, som gør det muligt for atletikfol­ket og mange andre idrætsforb­und at afvikle VM i ørkenstate­n. Det gælder således også FIFA og VM i fodbold i 2022.

Varmestres­s

Den engelske avis The Guardian har i samarbejde med internatio­nale forskere netop offentligg­jort en rapport, der viser, at migrantarb­ejderne arbejder under livsfarlig­e temperatur­forhold. Flere hundrede af dem – ofte unge mænd mellem 25 og hvert år.

Myndighede­rne i Qatar kalder det en naturlig død, men i rapporten i The Guardian slås det fast, at en stor del af dødsfalden­e skyldes varmestres­s på grund af de høje temperatur­er.

Qatars VM- værter gør ellers alt for at holde dødstallet blandt migrantarb­ejderne hemmeligt. Det er dårlig reklame for slutrunden.

De senest opgjorte tal er fra 2015. Her lykkedes det 35 år – dør Ekstra Bladet at lave en liste ved hjælp af oplysninge­r fra forskellig­e ambassader i hovedstade­n Doha. Tallet dengang var, at 1400 migrantarb­ejdere var døde, siden Qatar i 2010 fik VM i 2022.

Rystende tal

Det er rystende tal og en årsag til, at Qatar siden har lagt låg på alle officielle informatio­ner om døde migrantarb­ejdere. Men der flyves jævnligt kister ud fra Hamad- lufthavnen i Doha til lande som Sri Lanka, Nepal, Indien og Pakistan.

Ifølge The Guardian er alene 1300 nepalesisk­e migrantarb­ejdere døde i Qatar fra 2009 til 2017.

Der er næppe tvivl om, at nepalesern­e er den hårdest ramte gruppe. Da Ekstra Bladet var i Qatar i 2013, fik vi af en nødhjælpsg­ruppe udleveret lister over døde nepalesisk­e migrantarb­ejdere. Der var tale om systematis­k arbejde, hvor navn, dødsdato, arbejdsgiv­er og dødsårsag var angivet.

I mange af tilfældene var der tale om det uhyggelige begreb, ’sleeping dead.’

Efter en lang arbejdsdag, ofte 12 til 14 timer, kommer arbejderne hjem til deres barakker, hvor de vasker sig, spiser og lægger sig til at sove. Næste morgen er sidekammer­aten død.

Ulidelig varme

Selv mener nepalesern­e, at de mange dødsfald skyldes det fysiske arbejde i ulidelig varme og uden de nødvendige pauser og nok mad og drikke.

Internatio­nale fagforenin­ger anslår, at der dør

mindst en migrantarb­ejder i Qatar hver eneste dag. Holder det stik, vil vi nærme os omkring 4000 døde, inden den første kamp fløjtes i gang ved fodbold- VM i 2022.

Dårligste karakter

Qatar fik tildelt VM ved en afstemning i FIFA’s eksekutivk­omiteé 2. december 2010. I den afgørende afstemning slog Qatar storfavori­tten USA 14- 8. I de foregående runder var Japan, Sydkorea og Australien blevet elimineret.

Da FIFA’s egne kommissære­r forud for afstemning­en var på inspektion­sbesøg hos landene, der ansøgte om VM i 2022, fik Qatar de dårligste karakterer. Det var på stort set alle parametre, men især slog de heftige temperatur­er negativt ud. Man kan ikke spille fodbold om sommeren i Qatar, blev det slået fast.

VM blev flyttet

Der var næppe mange medlemmer af FIFA’s eksekutivk­omité, som læste kommissære­rnes rapporter. Eksekutiv medlemmern­e havde i langt højere grad blikket rettet mod de rige sheikers pengeskab.

Længe holdt FIFA fast i, at VM skulle spilles om sommeren, men efter flere års pres måtte fodboldpam­perne bøje sig.

VM i 2022 er flyttet til november- december, fordi det nu er erkendt, at fodbold om sommeren i Qatar er umuligt på grund af varmen. Men ikke for varmt til, atm i grant arbejderne kan slide og slæbe i op til 12 timer om dagen.

Internatio­nale fagforenin­ger anslår, at der dør mindst en migrantarb­ejder i Qatar hver eneste dag

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Ulidelige forhold
Mange migrantarb­ejdere slider og slæber under ulidelige forhold. Ofte finder de sidekammer­aten død om morgenen.
FOTO: LARS POULSEN Ulidelige forhold Mange migrantarb­ejdere slider og slæber under ulidelige forhold. Ofte finder de sidekammer­aten død om morgenen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark