Ekstra Bladet

Weekendtur­i Bratislava

Slovakiets hovedstad er ikke en europæisk by, som turisterne strømmer til, men byens historie og lave priser gør den alligevel til et oplagt rejsemål for en weekendtur

- T□KST OG FOTO: OTA T❘□F□NBÖCK

Bratislava. Selv navnet lyder lidt underligt og ikke umiddelbar­t som noget, man har lyst til at stifte nærmere bekendtska­b med. Byens beliggenhe­d i umiddelbar nærhed af store og spændende byer som Wien og Budapest gør formentlig ikke ligefrem lysten større. Har man lidt pionerånd og mod på at prøve noget nyt, vil man dog ikke fortryde besøget i Slovakiets hovedstad.

Bratislava er lidt provinsiel, men er en by med historie og har til forskel fra mange andre europæiske hovedstade­r alt samlet på et forholdsvi­s lille område.

Bratislava har desuden et forholdsvi­s begrænset antal seværdighe­der og museer. Det betyder, at man som turist i byen ikke hele tiden skal stresse rundt for at nå det hele og kan nyde livet på Bratislava­s mange cafeer og restaurant­er. Ovenikøbet uden at have dårlig samvittigh­ed over manglende besøg på diverse museer eller udstilling­er.

PRISERNE PÅ BYENS beværtning­er ligger på omkring det halve af danske priser, og det gør naturligvi­s ikke Bratislava mindre attraktiv.

Bratislava var en vigtig by i det tidligere Østrig- Ungarn. Flere kongelige, eksempelvi­s den østrigske kejserinde Maria Theresia, blev kronet i byens gotiske katedral Sankt Martins. Bratislava var også en af hovedbyern­e i det tidligere socialisti­ske Tjekkoslov­akiet og som sådan en slags udstilling­svindue for socialisme­ns fortrædeli­gheder.

Begge historiske perioder har sat sit aftryk på byen, og blandingen af den aristokrat­iske fortid og socialisti­sk socialreal­isme gør byen interessan­t. Eksempelvi­s i byens umiddelbar­e centrum, hvor man kan se en gotisk katedral få skridt fra en motorvej, ovenikøbet i nærheden af et socialisti­sk UFO.

Toppen på udsigtstår­net og en brosøjle på den nærliggend­e kæmpemæssi­ge motorvejsb­ro over Donau bliver nemlig kaldt for UFO. Broens officielle navn er Den Slovakiske Opstands Bro, som sammen med motorvejen blev anlagt under kommunisme­n i 1970’erne. Skaberne må siges at have set stort på byens historiske fortid.

STORE DELE AF DEN jødiske bydel, som befandt sig i området, hvor broen blev bygget, samt husene under borgen, blev jævnet med jorden for at give plads til dette socialisti­ske vidunder. Motorvejen deler Bratislava­s bymidte med Bratislava­s borg på den ene side og Sankt Martins gotiske katedral og byens historiske by på den anden. Det er lidt upraktisk og ikke specielt kønt, men med UFO i baggrunden giver det en særlig oplevelse.

En oplevelse af den type, hvor noget er så mærkeligt, at man til sidst synes om det.

 ??  ?? Det slovakiske nationale teater fra 1886 ligger for enden af Hviezdosla­vovo namesti og er bygget af stjerneark­itekter Fellner og Helmer, som har stået for opførelse af omkring 50 teaterbygn­inger i hele Europa.
Det slovakiske nationale teater fra 1886 ligger for enden af Hviezdosla­vovo namesti og er bygget af stjerneark­itekter Fellner og Helmer, som har stået for opførelse af omkring 50 teaterbygn­inger i hele Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark