Ekstra Bladet

Utroskab: Sådan kommer I videre

Hvad kendetegne­r de par, der klarer skærene efter et sidespring?

- TEKST: THOMAS ROAR

Mange forhold oplever utroskab. Helt op imod hver anden af os har været utro i et forhold. Nogle par går i stykker som følge af utroskaben, mens andre overlever.

Hvad kendetegne­r de parforhold, der klarer sig igennem chokket og smerten og mistillide­n, som den opdagede affære eller sidespring­et bringer med sig?

Det fortæller den britiske sexterapeu­t Tracey Cox og den danske sexolog og parterapeu­t Bastian Larsen.

NOGLE GANGE KAN UTROSKAB give anledning til, at parret ser nærmere på relationen, så styrker og svagheder træder frem. Det kan så betyde et brud, især hvis forholdet i forvejen er kørt af sporet. Men hvis der er ægte kærlighed tilbage, er der også en vej frem, mener Cox.

Et enkelt fejltrin skal ikke nødvendigv­is ødelægge flere års ægteskabel­ig lykke. Måske er sidespring­et en helt atypisk handling af en ellers trofast og kærlig person, som i et svagt øjeblik af dumhed og kedsomhed tog et forkert valg.

HVIS DIN UTRO kæreste har det endnu værre end dig med sidespring­et, kan det være god idé at kæmpe for forholdet. Men prøver han/ hun at bagatellis­ere sit fejltrin og anerkender ikke din smerte, er det virkelig op ad bakke. Din kæreste skal virkelig mene og give udtryk for, at vedkommend­e er dybt ked af, at han/ hun har svigtet dig.

HVIS ET PAR er gode til at kommuniker­e, er der større sandsynlig­hed for, at de kan komme helskindet igennem den lange samtale-og tilgivelse­s proces s, der følger efter det indledende chok over utroskaben.

En terapeut kan guide jer gennem de svære samtaler, så I ikke fanges i en malstrøm af vrede, sorg og bebrejdels­er. Hvis du foreslår en terapeut, og din kæreste afviser det, er det på sin plads, at du aviser hele forholdet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark