Ekstra Bladet

Tre råd til at håndtere utroskab

-

Den danske sexolog og parterapeu­t Bastian Larsen mener, at utroskab ofte bruges som en vej ud af et forhold, man ikke længere har lyst til at være i, eller som man ikke kan overskue at reparere på.

– Efter min mening er der aldrig en undskyldni­ng for utroskab, men der er altid en årsag, og hvis man ikke finder ud af, hvad det er, så er der stor sandsynlig­hed for, at man ender i samme situation igen. Uanset om man er den utro eller den, der oplever utroskaben, siger Bastian Larsen, der her giver tre råd til at håndtere din egen utroskab:

1 Ejerskab Tag ejerskab over din utroskab. Der var ikke på grund af alkohol, og det skete ikke bare. Du valgte det. De fleste af os prøver at skyde ansvaret fra os for alt, som er ubehagelig­t, men resultatet af det er, at vi mister kontrollen. Hvis du gjorde det, så tag ansvar for det. Det er den eneste måde, du kommer videre på.

2 Tænk dig om Overvej grundigt, om du skal fortælle din partner, at du var utro. Vores kristne tradition dikterer, at vi skal bekende vores synd, og det føles også dejligt at få lagt den dårlige samvittigh­ed fra sig.

Men så er din partner ulykkelig i stedet, og dit forhold er måske ødelagt for altid.

Begynd i stedet med at tænke over, hvorfor du var utro. Hvis det bare var, fordi du greb en hurtig chance for noget frækt, og I havde en lavenergi- periode derhjemme, så er der måske ikke nogen grund til at ødelægge dit forhold.

Hvis det i stedet handler om noget andet, så er det på tide at overveje, hvad der ligger til grund for utroskaben. Utroskab kan også være med til at sætte dit kærligheds­liv i perspektiv. Hvad manglede du, og fik du det i sidespring­et?

3 Ærlighed Vær ærlig. Først og fremmest over for dig selv. Hvis du er utro eller oplever utroskab, så er det tid at tænke over, hvor du er i livet.

Hvad var årsagen, og hvordan kommer du videre? Har du dybest set det kærligheds­liv, du gerne vil have?

Og husk på, at hvis du føler, at du sidder fast, så er de eneste regler, der holder dig fast, dine egne. Du kan skrue på dem, og du kan lave alt om, men det kræver, at du gør en indsats og også inddrager din partner, selv om det er svært.

Utroskab er skadeligt både for den utro og den, der oplever utroskaben, fordi det udhuler vores integritet og tillid - så hvad du end gør, så lær af dine erfaringer. Ellers risikerer du at sidde fast i et destruktiv­t mønster resten af livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark