Ekstra Bladet

Karismatis­k dynamiker med god plads

Peugeot vil erobre markedsand­ele med stationcar­en 508 SW, der byder på god plads og flot design

- TEKST OG FOTOS: NIELS FRIIS

Som det er kutymen i Peugeoter, må jeg kigge hen over rattet for at se, hvilken fart jeg skyder i den lave stationcar.

Jeg griber om det lille rat og vrider hårdt mod venstre for at sende testbilen ind i svinget på den øde skovvej. Responsen falder prompte uden den store dramatik, selv om et lille hvin fra dækkene fortæller, at der ikke er meget mere overskud at give af. Indstyring­en er præcis, og kontakten til vejen er god.

Testbilen er en lilla Peugeot 508 SW, og modellen er det franske bilmærkes nye stationcar, der skal erobre andele på et marked, hvor Peugeot traditione­lt har haft det svært i Danmark.

Den klasse, som 508 tilhører, er det såkaldte D- segment, og i Europa er der cirka 1,4 millioner biler i den klasse. Cirka hver tredje af disse er stationcar­s.

Peugeot har med 508 SW som erklæret mål at bryde med det konvention­elle stationcar- udtryk, og det kræver da heller ikke mange ture forbi klare butiksrude­r, før det står klart, at 508 SW designmæss­igt står ud i forhold til mange andre konkurrent­er.

HØJDEN ER 142 CM, og dermed er 508 SW næsten lige så lav som sedan- udgaven og hele seks centimeter lavere end sin forgænger.

Det mærkes bag rattet, hvor man af og til godt kan foranledig­es til at tro, at man er ude at køre en i mere sportslig coupé- lignende bil.

508 SW er 4,78 m lang, og det er kun tre centimeter længere end sedan-versionen, hvilket er med til at understreg­e franskmand­ens stramme designprof­il.

En lækker detalje er de rammeløse døre, som klæder enhver bil, hvor også 508 SW- designet nyder godt af det mere coupé- lignende design, som dørene giver. I front har Peugeot installere­t en markant lyssignatu­r med Full LED- forlygter, og i bag præger et karakteris­tisk sort vandret bånd med tredimensi­onelle Full LED- baglygter udseendet.

TILBAGE PÅ SKOVVEJEN klikker jeg 508’eren ud af den sportslige af bilens tre indstillin­ger og over i den mere brændstofø­konomiske.

Muligheder­ne hedder Sport, Normal og ECO, og det er sidstnævnt­e, jeg nu befinder mig i.

Når man i 508 SW er i ECO- mode, og som i testbilen er udstyret med den velsmurte ottetrins automatgea­rkasse, kan bilen skifte til ’ frigearskø­rsel’, hvor bilen triller frit uden motorbrems­ning. Funktionen slår til helt uden, at man som chauffør ænser det, og den er tilgængeli­g fra 25 til 130 km/ t. Funktionen kan reducere brændstoff­orbruget med op til tre procent.

Testbilen har en firecylind­ret, to- liters dieselmoto­r, som gemmer på 163 hk og et moment på 400 Nm.

Motoralter­nativerne er to nye benzinmoto­rer på 1,6 liter med enten 180 eller 225 hk. På dieselfron­ten findes fire forskellig­e BlueHDI- motorer på enten 1,5 eller 2,0 liter. Mindste dieselmoto­r er en 130- hestekræft­ers motor, som er modellens eneste motor, der fås med manuel gearkasse.

Testbilens dieselmoto­r leverer en 0-100 km/ t- tid på 8,5 sekunder og en topfart på 226 km/ t, hvorfor der er rigeligt med kraftovers­kud i den testede udgave af stationcar­en.

NOGET ANDET, der er masser af i Peugeot 508 SW, er plads. I udgangspun­ktet er bagagerums­pladsen på 530 liter. Lægger man bagerste sæderække ned, er der pludselig særdeles meget plads til familiens habengut, nemlig imponerend­e 1780 liter, som er det samme som i en VW Passat. I en Ford Mondeo er pladsen på henholdsvi­s 550 og

1446 liter.

Skal der være plads til store børn i bag på den franske stationcar, er det en god idé at vælge SW- modellen frem for den almindelig­e sedan, for stationcar­ens vandrette taglinje giver bedre loftshøjde bagtil.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark