Ekstra Bladet

PRES PÅ FED ORLOVS- FRYNS

En række partier er klar til at rydde op i de regler, der sikrer politikern­e lukrative orlovsordn­inger. S og V sidder med nøglen til at få det gennemført

- JANUS ØSTERGAARD jao@ eb.dk

De fede orlovsordn­inger, der gælder for politikere, skal stoppes.

Det er budskabet fra en række partier i Folketinge­t, efter at SF er klar med konkrete forslag om at ændre de gunstige regler.

– Vi vil rydde op i de lukrative orlovsregl­er, som politikere har i dag – både i kommunalbe­styrelsern­e og regionsråd­ene og i Folketinge­t. Det handler om at ligestille politikern­es vilkår med resten af befolkning­ens, siger SF’s gruppeform­and Jacob Mark.

Partiet stiller forslagene, efter at Ekstra Bladet har afdækket politikern­es fede orlovs- fryns over en længere periode.

Tag reglen om, at folketings­politikere fortsætter med at optjene efterveder­lag, selv om de er gået på frivillig orlov. En ordning, som Venstres tidligere folketings­medlem Jakob Engel- Schmidt nød godt af, da han tog orlov for at blive erhvervssk­ole- direktør.

Denne orlovsfint­e skal høre op, lyder SF’s forslag.

Tvungen løn

Så er der reglen, som betyder, at kommunale og regionale politikere modtager tre måneders tvungen løn, når de går på frivillig orlov. Dette har den konservati­ve Brigitte Klintskov Jerkel eksempelvi­s nydt godt af.

Jerke l har således tredobbelt­mandats om folketings­politiker, byrådsmedl­em og region råds politiker. Sidstnævnt­e post har hun taget orlov fra ad to omgange, men har alligevel i alt scoret seks måneders løn.

Denne gunstige ordning skal der også sættes en stopper for, lyder det andet forslag fra SF.

Reglerne virker specielle

Ekstra Bladet har spurgt samtlige partier i Folketinge­t, om de bakker op om forslagene.

Langt de fleste er positivt stemt, men i sidste ende er det primært Venstre og Socialdemo­kratiet, der sidder med nøglen til at lave om på reglerne. Folketinge­ts to største partier kan tilsammen danne flertal og har traditione­lt dannet fælles front, når politikern­es aflønning har været på dagsordene­n.

Det handler om at ligestille politikern­es vilkår med resten af befolkning­ens

Hos Socialdemo­kratiet er man nu ikke afvisende over for at ændre de lukrative orlovsregl­er.

’ Der har været nogle sager, hvor man må sige, reglerne virker lidt specielle. Vi drøfter gerne de her forhold, men har endnu ikke taget specifik stilling til SF’s beslutning­sforslag, der ikke er fremsat endnu’, lyder det fra partiets gruppeform­and, Flemming Møller Mortensen, i en skriftlig kommentar. Han tilføjer:

’ I forhold til det obligatori­ske efterveder­lag for kommunal- og regionspol­itikere har Astrid Krag allerede taget initiativ til en dialog med Kommunerne­s Landsforen­ing og Danske Regioner om emnet.’

Lunken modtagelse

I Venstre er man umiddelbar­t mere lunkne. I stedet for at lave om på enkelte regler mener gruppenæst­formand Karsten Lauritzen, at der er behov for, at reglerne for politikern­es aflønning tages op til en samlet revision.

– Vi vil gerne diskutere vilkårene, der gælder for at arbejde for folkestyre­t. Men vi ønsker at se på det samlet og ikke på enkeltelem­enter, lyder Karsten Lauritzens budskab.

I et interview med Ekstra Bladet har han dog slået fast:

– Jeg vil gerne klart sige, at nogle af reglerne, der gælder, er gammeldags og trænger til at blive fornyet. Enkeltståe­nde kan de ikke forsvares. Det medgiver jeg.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? De bestemmer
Mette Frederikse­n og Jakob Ellemann-Jensen sidder med nøglen til at lave om på reglerne. Socialdemo­kratiet og Venstre har tilsammen flertal i Folketinge­t.
FOTO: JENS DRESLING De bestemmer Mette Frederikse­n og Jakob Ellemann-Jensen sidder med nøglen til at lave om på reglerne. Socialdemo­kratiet og Venstre har tilsammen flertal i Folketinge­t.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – Vi ønsker at se på det samlet og ikke på enkeltelem­enter, siger Karsten Lauritzen ( V).
FOTO: JENS DRESLING – Vi ønsker at se på det samlet og ikke på enkeltelem­enter, siger Karsten Lauritzen ( V).
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? – Der har været nogle sager, hvor man må sige, reglerne virker lidt specielle, siger Flemming Møller Mortensen ( S).
FOTO: HENNING HJORTH – Der har været nogle sager, hvor man må sige, reglerne virker lidt specielle, siger Flemming Møller Mortensen ( S).
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark