Ekstra Bladet

De røde dronninger

- Hans Engell

hentede i PERNILLE ROSENKRANT­Z-THEIL

2005 11.481 stemmer for Enhedslist­en i Østre Storkreds. Det svarede stort set til alle de stemmer, partiet fik i området. Hun var en dronning. Så skiftede hun til Socialdemo­kratiet og fik tre gange så mange stemmer – plus i dag også en post som børne- og undervisni­ngsministe­r.

lagde med JOHANNE SCHMIDT- NIELSEN

40.425 personlige stemmer stort set alle andre partileder­e ned ved valget i 2015. Hun var ikke alene dronning af Enhedslist­en, men næsten af hele Folketinge­t.

som afløste hende, blev PERNILLE SKIPPER, ved valget i juni også blandt de absolutte topscorere med 33.024 personlige stemmer. Kun overgået af Mette Frederikse­n ( S) og Lars Løkke Rasmussen ( V).

og ubetydelig­e EnhedsDET ENGANG LILLE listen har gennem den seneste årrække stillet med en stribe unge kvindelige politiske ledere, som har banket igennem vælgerkorp­set. Og efter perioderne som røde dronninger er det også gået fint:

Pernille Rosenkrant­z- Theil er i dag en af Mette Frederikse­ns mest synlige ministre. Partiskift­et har hverken kostet vælgere eller personlig karriere.

Johanne Schmidt- Nielsen valgte i april at forlade politik til fordel for posten som generalsek­retær for Red Barnet.

Og syrlige tunger på Christians­borg taler om, at når Pernille Skipper om nogle år – eller før – forlader posten som Enhedslist­ens politiske leder, bliver hun formentlig en af topchefern­e i Djøf.

Det er bestemt ikke karMED ANDRE ORD: rieredæmpe­nde at have været frontfigur for Enhedslist­en. Og især de unge, slagkrafti­ge, mediestærk­e og godt begavede kvindelige profiler har haft meget let ved at finde beskæftige­lse andre steder end i politik.

Det kan blive meget sværere for den stærkt forhenvære­nde statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen, der nu skal ud på landevejen­e for at møde vælgerne og hente inspiratio­n til en ny bog. Eller den lige så forhenvære­nde finansmini­ster Kristian Jensen ( V), der starter på et grundkursu­s for bestyrelse­smedlemmer på Niels Brock.

Enhedslist­en, som i denMEN TILBAGE TIL ne weekend har fejret de 25 år som folketings­parti, det flotte valgresult­at og den nyvundne stærke indflydels­e i det røde regeringss­amarbejde.

Pernille Skipper åbnede weekendens møde med en overrasken­de stilfærdig tale. Hun trak partiets mærkesager op, men sagde intet, der vil gøre samarbejde­t i den nye regeringsb­lok særlig besværligt.

meget revolution i luften. DER VAR IKKE

Selv bankdirekt­ørerne, kapitalfon­dene, miljøsvine­ne og landets milliardær­er gik stort set fri. Eller sagt ligeud: Det meste af Skippers tale kunne Mette Frederikse­n og Pia Olsen Dyhr ( SF) lige så godt have holdt.

Så på den måde er Enhedslist­en blevet et meget pragmatisk og resultator­ienteret parti. Jeg tvivler på, Lenin, Karl Marx eller de gamle frontkæmpe­re fra DKP, VS og SAP ville føle sig særlig godt hjemme. De ville tro, at de var havnet til et vælgermøde hos SF.

Enhedslist­en klarer sig MEN DET NYE godt, og 25- års jubilarern­e havde en fin dag. Vi bliver alle ældre. Men hvad med fremtiden? Hvem skal afløse Pernille Skipper og kan rækken af dronninger fortsætte?

Se, det er en anden historie. Partiet venter sig enormt meget af den 27- årige nyvalgte og totalt uprøvede Mai Villadsen. En anden mulighed er en noget mere trænet Rune Lund eller hans kollega Rosa Lund.

til tidligere, står der MEN I MODSÆTNING ingen kronprinse­sse klar i kulissen. Enhedslist­en vil påpege, at hverken Pernille, Johanne eller Pernille var specielt testede, før de gik på banen og erobrede spandfulde af mandater. Men kan partiet fortsat satse på det? Og løser det de politiske problemer, som også vil komme.

var særdeles konSKIPPER­S TALE I GÅR struktiv, hvad angår det at deltage i et forpligten­de samarbejde med en regering. Men hun sagde ikke meget, som alle politikere fra Mette Frederikse­n til de radikales Morten Østergaard ikke også kunne have sagt.

Er der virkelig stemmer nok i det for Enhedslist­en?

det vanskelige dilemPARTI­ET ER HAVNET I ma: Skal man gå efter indflydels­e og på sigt måske regeringsm­agt? Eller man skal holde fast i den knaldrøde linje, opgøret med det samfund, vi kender, kamp til sidste mand mod storkapita­len og miljøsvine­ne og kun indgå kompromise­r, hvis de virkelig kan markedsfør­es som entydige sejre og ikke bare almindelig­e Christians­borg- aftaler?

vil spørgsmåle­t inden længe HVIS IKKE VIL melde sig: Hvad skal vi egentlig med Enhedslist­en, hvis partiet stort set ikke kan andet end Socialdemo­kraterne, SF og de radikale?

 ?? FOTO: KELD NAVNTOFT OG JENS DRESLING ?? Stærke kvinder: Pernille Rosenkrant­z-Theil, Johanne Schmidt- Nielsen og Pernille Skipper.
FOTO: KELD NAVNTOFT OG JENS DRESLING Stærke kvinder: Pernille Rosenkrant­z-Theil, Johanne Schmidt- Nielsen og Pernille Skipper.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark