Ekstra Bladet

Jihadister­nes hævn

-

Anwar Sadat stod for mange som en fredens forkæmper. Javel, siden han i 1952 deltog i kuppet, der afsatte kong Farouk og banede vej general Nasser, havde han som medlem af landets ledelse været med til at udkæmpe både Seksdagesk­rigen i 1967 og Yom Kippurkrig­en i 1973 mod Israel.

Men det var Anwar Sadat, der som den første arabiske leder nogensinde besøgte Jerusalem i 1977 og ved senere forhandlin­ger under ledelse af USA’s præsident Jimmy Carter indgik den historiske Camp David- aftale med Israels statsminis­ter, Menachem Begin. En aftale, der banede vejen for den israelskeg­yptiske fredsaftal­e i 1979.

Men Egyptens arabiske naboer – især Libyens diktator Muammar Gaddafi – så fredsaftal­en som et knæfald for jøderne og Israel. Og da Sadat senere lod Irans styrtede og forhadte shah, Mohammad Reza Pahlavi, dø i Egypten – frem for at sende ham hjem til præstestyr­et i Teheran og en retssag – var Sadats skæbne beseglet. Hardcore muslimer ville have hævn.

De seks attentatmæ­nd, der angreb og dræbte Anwar Sadat, var alle medlemmer terrorgrup­pen Takfir Wal- Hajira, som var massivt støttet af Libyens Gaddafi, og i timerne efter attentatet på Sadat meddelte det libyske telegrambu­reau, Jana, at man ’ lykønsker alle frie arabiske revolution­ære, som kæmper mod Israel, racisme og Camp Davidaftal­erne, og advarer om, at enhver efterfølge­nde præsident, som fortsætter Sadats politik, vil lide samme skæbne ( som Sadat, red.)’.

 ?? FOTO: AP ?? En af attentatmæ­ndene fotografer­et i de blodige minutter, der kostede Egyptens præsident, Anwar Sadat, livet.
FOTO: AP En af attentatmæ­ndene fotografer­et i de blodige minutter, der kostede Egyptens præsident, Anwar Sadat, livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark