Ekstra Bladet

Hun blev symbolet på Vietnam- krigen

Billedet af den napalm- forbrændte og nøgne niårige Kim Phuc gik verden rundt i 1972. Nu udgiver hun ny bog

- KIM KASTRUP kka@ eb.dk

Et legendaris­k billede af den niårige vietnamesi­ske pige Kim Phuc, der nøgen og forbrændt løber på en landevej uden for landsbyen Trang Bang, gik i 1972 verden rundt og havnede på mediernes forsider. Billedet blev lynhurtigt et symbol på den blodige Vietnam- krig.

Her 47 år efter det forfærdeli­ge bombe- angreb, der var tæt på at slå Kim Phuc ihjel, præsentere­de den i dag 56- årige vietnamesi­ske kvinde nu sin nye bog ’ Saved From Hell’, som beskriver den voldsomme oplevelse samt hendes livsrejse siden den skæbnesvan­gre dag, den 8. juni 1972.

Bogen blev præsentere­t i Unescos hovedkvart­er i Paris forleden.

Katastrofe­n i Trang Bang

På den skæbnesvan­gre dag den 8. juni 1972 havde det sydvietnam­esiske luftvåben i samarbejde med de amerikansk­e styrker indledt et bombeangre­b mod landsbyen Trang Bang, hvor der blev benyttet napalm- bomber.

Angrebet blev sat i gang, fordi fordi landsbyen var under angreb og delvist besat af nordvietna­mesiske styrker.

Den ni- årige Kim Phuc havde sluttet sig til en gruppe civile og sydvietnam­esiske soldater, der flygtede fra Cao Dai- templet, der var placeret på landevejen ind til landsbyen. Gruppen forsøgte at nå frem til nogle sikre sydvietnam­esiske stillinger.

Bombede de forkerte

Men så skete tragedien. En sydvietnam­esisk bombepilot troede, at den flygtende gruppe var nordvietna­mesiske soldater og dermed udgjorde en trussel. Han skiftede derfor kurs for at angribe dem.

Den katastrofa­le fejl betød, at piloten dermed kom til at bombe civile samt sydvietnam­esiske soldater fra hans egen hærgruppe. To af Kim Phucs kusiner samt mange andre fra landsbyen blev dræbt.

Den vietnamesi­ske fotograf Nick Ut, der arbejdede for Associated Press, fik efterfølge­nde Pulitzerpr­isen for fotografie­t, der også blev ’ Årets Pressefoto’ i 1972.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Den nøgne og forbrændte Kim Phuc i midten af billedet har nu 47 år efter skrevet en bog om sit liv efter Vietnam- krigen.
FOTO: RITZAU SCANPIX Den nøgne og forbrændte Kim Phuc i midten af billedet har nu 47 år efter skrevet en bog om sit liv efter Vietnam- krigen.
 ?? FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP ?? Den berømte Kim Phuc, her fotografer­et i Paris forleden, er i dag 56 år.
FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP Den berømte Kim Phuc, her fotografer­et i Paris forleden, er i dag 56 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark