Ekstra Bladet

Endnu en brillant serie

Den dystre og uheldssvan­gre psykologis­ke thriller ’ Fred til lands’ kom ualmindeli­gt lovende fra start

- HENRIK QUEITSCH hq@ eb.dk

’ Fred til lands’, afsnit 1.

Konceptuer­ende instruktør: Louise D. Friedberg. Forfattere: Christian Torpe og Martin Østerbye. Medv.: Morten Hee Østergaard, Lene Maria Christense­n, Claus Riis Østergaard, Dar Salim m.fl.

Den engang så dominerend­e leverandør af kvalitetss­erier Danmarks Radio har de senere år fået seriøs konkurrenc­e fra de andre danske kanaler – for slet ikke at tale om de udenlandsk­e st rea ming tjenester. Men konkurrenc­e behøver jo ikke være nogen dårlig ting. Slet ikke for seerne, der kan svælge i så mange eminente serier, at det er stort set umuligt at nå at følge dem alle sammen.

DR gør det ikke desto mindre igen. Leverer brillant underholdn­ing med stof til eftertanke i den bedste sendetid søndag aften. Eller hvornår man nu vælger at se den på dr. dk.

’ Fred til lands’, der løber over otte afsnit, er en psykologis­k thriller superbt instrueret af Louise D. Friedberg, som ud over bl. a. ’ Borgen’ og ’ Herrens Veje’ også har stået bag kameraet i internatio­nale produktion­er som ’ House of Cards’, med et indledning­svis virkelig veldrejet manuskript af Christian Torpe og Marie Østerbye.

Skeletter og burhøns

Første afsnit af en serie har, ud over at skulle introducer­e persongall­eriet, universet og historien, en primær opgave: At give publikum lyst til at blive hængende på i de kommende episoder. Plante en krog i tilskuerne. Den opgave må man sige, at ’ Fred til lands’ løste til punkt og prikke. Og lidt mere end det.

Vi befinder os i en unavngiven landsby et sted på Fyn, hvor den nykårede student Aksel bliver kørt ned og dræbt en tidlig morgen. Politiet har afskrevet sagen som en ulykke, men mange af de lokale – ikke mindst Aksels far Peter – er overbevist om, at der var tale om et mord. Som seer ved vi ikke ( endnu), hvordan det hænger sammen, men jo mere vi lærer stjernepsy­kopaten Mike at kende, des mindre taler for et uheld.

Det er faktisk så oplagt, han har gjort det med vilje, at det nok skal vise sig ikke at være så enkelt endda.

Efterhånde­n som afsnittet skrider frem, viser det sig, at stort set alle i det lille samfund har et eller andet problem med Mike – og med sig selv. Billederne af burhøns er nok ikke tilfældig valgt. Der er med andre ord en helt bysamfund af skeletter, der står på nippet til at vælte ud af skabene. Mon ikke de gør det i de kommende kapitler?

’ Fred til lands’ er en serie om hævn, selvtægt, traumer, gruppedyna­mik og meget andet godt. Det lyder tungt – og det er det også. Men på den gode måde. Fortælling­en tegner ganske enkelt fængende. Skuespille­t er rigtig godt hele vejen rundt, men især Morten Hee Andersens dybt utiltalend­e karakter Mike må fremhæves.

Fotografen Morten Munchs dystre billeder fremmaner konturerne af en kommende undergang, som også bliver understreg­et af Colin Stetsons truende score.

Det er muligt, DR har været udsat for voldsomme besparelse­r, men det kan heldigvis ikke ses på dramafront­en.

Jeg ved godt, hvad jeg skal bruge mine kommende søndag aftener på.

Dystre billeder fremmaner konturerne af en kommende undergang

 ?? FOTO: DR ?? Moten Hee Andersen er eminent som stjernepsy­kopaten Mike i DR's nye serie ’ Fred til lands’.
FOTO: DR Moten Hee Andersen er eminent som stjernepsy­kopaten Mike i DR's nye serie ’ Fred til lands’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark