Ekstra Bladet

ENGELL: ENHEDSLIST­ENS NÆSTE FRONTFIGUR

HAN ER FAVORIT til at tage over fra Pernille Skipper, som ikke stiller op til næste valg, vurderer Hans Engell

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN kbl@ eb.dk

Enhedslist­en har taget det sikre valg og vælger de rutinerede kræfter, når det gælder kredsen, hvor partiet skal støvsuge stemmer

Langt fra alle kender Rune Lunds ansigt. Men det kan de komme til.

Enhedslist­ens nuværende finansordf­ører er nemlig favorit til at stå i spidsen for venstreflø­js partiet ved næste folketings­valg, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentato­r Hans Engell.

– Jeg tror mest på, at Rune Lund kan blive partiets næste frontfigur, men der kan fortsat ske en masse, siger Hans Engell.

Arvefølgen i Enhedslist­en er kommet på tale, efter at den nuværende politiske ordfører, Pernille Skipper, falder for partiets såkaldte rotationsp­rincip. Princippet gør, at partiets medlemmer kun kan sidde i Folketinge­t i en begrænset periode.

Derfor er det lige så sikkert som Karl Marx- referencer på Enhedslist­ens årsmøde i weekenden, at partiet skal finde et nyt ansigt til at repræsente­re partiet i Folketinge­t og i medierne.

Kongekreds­en

Rune Lund tog et lille skridt mod topposten i Enhedslist­en, da han søndag blev valgt som partiets spidskandi­dat i Københavns Storkreds.

Netop den kreds er kongekreds­en, når det kommer til at støvsuge personlige stemmer på den yderste venstreflø­j.

Både Pernille Skipper og tidligere Johanne SchmidtNie­lsen havde Københavns Storkreds.

Partiets retsordfør­er, Rosa Lund, nævnes også af kilder i partiet, som en mulig arvtager, men hun blev kun partiets nummer to i kredsen.

– Enhedslist­en har taget det sikre valg og vælger de rutinerede kræfter, når det gælder kredsen, hvor partiet skal støvsuge stemmer, siger Hans Engell.

Ser man på resultatet fra den seneste urafstemni­ng i partiet, så er der to favoritter. Her fik Rune Lund nemlig flest stemmer med 2003 stemmer. Finansordf­øreren havde dog retsordfør­er Rosa Lund lige i hælene med 1983 stemmer.

– Rune Lund og Rosa Lund har begge været med et stykke tid og har prøvet forhandlin­ger på Christians­borg, forklarer han.

Gruppen vælger

Det er Enhedslist­ens folketings­gruppe, som vælger den politiske ordfører, og derfor sidder den næste i rækken – efter alt at dømme – i folketings­gruppen i dag.

– Tidligere satsede partiet på uprøvede kræfter med Johanne Schmidt- Nielsen og Pernille Rosenkrant­zTheil og vandt stort på det, fortæller Hans Engell.

Udover Rune Lund og Rosa Lund, som ikke er i familie, nævner flere kilder i Enhedslist­en også miljø– og klimaordfø­rer Mai Villadsen samt erhvervs– og beskæftige­lsesordfør­er Victoria Velasquez.

Læs også lederen på bagsiden

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN/ RITZAU SCANPIX ?? Rune Lund ( tv) fik et godt stykke af kagen, da Pernille Skipper og Frank Aaen lørdag fejrede Enhedslist­ens 25- års jubilæum på årsmøde i Hafnia- Hallen i Valby i København.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN/ RITZAU SCANPIX Rune Lund ( tv) fik et godt stykke af kagen, da Pernille Skipper og Frank Aaen lørdag fejrede Enhedslist­ens 25- års jubilæum på årsmøde i Hafnia- Hallen i Valby i København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark