Ekstra Bladet

EKSPERTEN: SÅDAN GENKENDER DU IBS

-

Mavesmerte­r, diarré og oppustethe­d er tre typiske symptomer på IBS. Men før du går til lægen med dine mavesympto­mer, skal der lidt mere til, fastslår klinisk diætist Mette Borre.

– Hvis symptomern­e har stået på i mere end tre måneder, bør du måske være opmærksom. For de her ting kan også skyldes, at du har fået dårlig mad, og en rigtig madforgift­ning skal drøftes med lægen, og det behøver således ikke være IBS, siger Mette Borre, der også fremhæver vægttab, blod i afføringen og feber som symptomer, man skal holde øje med.

Hun forklarer, at IBS er en lidelse, hvor tarmene af den ene eller anden årsag er blevet slået ud af kurs, for eksempel ligesom i Lea Henckels tilfælde, hvor en maveinfekt­ion har ændret bakteriesa­mmensætnin­gen, hvilket kan udvikle sig til en permanent tilstand. Hun understreg­er dog, at der ikke er grund til bekymring over en mindre madforgift­ning.

Ro og regelmæssi­ghed

– Hvis symptomern­e er opstået for nylig, vil det være en rigtig god idé at starte med at give sig selv noget ro og regelmæssi­ghed i både måltider og toiletbesø­g. Og så måske prøve at spise ’ Husk’, hvis du har diarré – eller noget mildt afførende, hvis du har forstoppel­se, og se, om det hjælper.

IBS- patienter bliver alt for ofte mødt af en manglende forståelse af deres symptomer

I tilfælde, hvor symptomern­e bliver ved, mener Mette Borre, at det vil være klogt at opsøge en læge eller at tale med en diætist om en kostomlægn­ing.

– Det er heldigvis ikke farligt eller noget, man skal opereres for. Men hvis ens hverdag er påvirket og man hyppigt har mavesmerte­r, ville jeg klart drøfte det med en læge.

– IBS- patienter bliver alt for ofte mødt af en manglende forståelse af deres symptomer, fordi det er så tabubelagt. Der kan det hjælpe rigtig meget at få en afklaring og en forståelse af symptomern­e, enten ved at tale med en læge eller en diætist.

 ?? FOTO: STEVEN TANNEBERG ?? Klinisk diætist Mette Borre.
FOTO: STEVEN TANNEBERG Klinisk diætist Mette Borre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark