Ekstra Bladet

POLITISTAT

-

Skidt med retten til privatliv, skidt med retten til at være sig selv uden offentlig indblandin­g

1,5 MILLIONER kameraer følger os døgnet rundt. På gader og stræder, i tog og på togstation­er, i butikker, i taxaer, i butikker, på tankstatio­ner og i private hjem.

Danmark er i top tre over de mest overvågede lande i □uropa.

ALLIGEVEL LÆGGER regeringen nu op til en markant udvidelse af politiets og andre myndighede­rs muligheder for at overvåge det offentlige rum.

Politiet skal have flere faste og mobile kameraer og øget adgang til at overvåge offentlige bygninger. Det skal indsamle og registrere flere data, og i ekstraordi­nære situatione­r skal P□T kunne overtage al tv- overvågnin­g i hele landet.

et tidspunkt, DENNE SIKKERHEDS­PAKKE kommer på hvor kriminalit­eten er faldende.

Men med henvisning til sommerens eksplosion­er og diverse bandeopgør mener statsminis­ter Mette Frederikse­n, at vores samfundsmo­del er på spil.

Det har hun ret i. Hvis regeringen får magt, som den har agt, bliver vi i endnu højere grad end i dag et overvågnin­gssamfund. □n politistat. klar dokumentat­ion for, at øget viDER ER INGEN deoovervåg­ning skaber øget sikkerhed ( terroriste­r og bandekrimi­nelle kender også til elefanthue­r). Det gør mere politi i gadebilled­et derimod. DERFOR ER DET på sin plads at spørge: Hvorfor bliver der ikke kigget mere kritisk på de ressourcer, politiet allerede har?

er Hvad laver f.eks. de 1900 medarbejde­re, der ansat hos rigspoliti­chefen? Altså ud over at fabrikere en syndflod af statistikk­er? Kan antallet ikke skæres ned til fordel for flere synlige betjente?

METTE FREDERIKSE­N taler meget om behovet for at øge trygheden hos den almindelig­e borger, og at samfundet derfor bliver nødt til at tage markante skridt i en retspoliti­sk retning, danske politikere hidtil har forsvoret.

Så skidt med retten til privatliv, skidt med retten til at være sig selv, uden at staten blander sig eller holder øje med én.

MYNDIGHEDE­RNE skal ikke have flere Big Brotherbef­øjelser. Tværtimod.

Mere overvågnin­g i det offentlige rum vil ikke ba

også re indskrænke den personlige frihed, men øge utrygheden, for det er svært at føle sig tilpas med et kamera i ryggen fra morgen til aften.

Det er en ommer, Mette.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Danmark er velforsyne­t med videokamer­aer.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Danmark er velforsyne­t med videokamer­aer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark