Ekstra Bladet

TOTALT LETBAN E- GAK

Aarhus Letbane på molbo- arbejde midt på Djursland, når de automatisk­e togbomme ikke fungerer

- ARSTEN GØTTLER FOTO: ERNST VAN NORDE kag@ eb.dk

Når lysene blinker i Mørke på Djursland, er det tegn på, at et tog fra Aarhus Letbane nærmer sig.

Men på det seneste er det ofte blevet ved de blinkende lygter, fordi bommene trods automatik lever deres eget liv i den gamle stationsby.

Ofte er togene nødt til at holde stille på grund af fejl på anlægget, og så må lokoførere­n ud og agere ledvogter som for 100 år siden.

Det fortæller René Brøndberg- Bras, der er nabo til overskærin­gen, og har optaget optrinnet.

– Lamperne blinker, klokkerne bimler, men bommene går ikke ned. Lokoførere­n må stoppe, forlade toget og egenhændig­t betjene bommene manuelt, inden togstammen med tudende horn kan passere hovedvejen.

Hverdags begivenhed

– Det er en grotesk oplevelse, men desværre en hverdagsbe­givenhed, siger René Brøndberg- Bras.

– Sommetider virker bommene, som de skal. Og sommetider går bommene ikke ned. Om de gør det eller ej, er tydeligvis helt tilfældigt.

– Det er jo både livsfarlig­t og frygteligt uholdbart. At de stakkels lokoførere ikke kan være trygge ved, om signalet fungerer, er forrykt. At se dem løbe ud og ind af deres tog for at sænke bommene, virker helt absurd, lyder det fra letbane- naboen.

Alt for upålidelig­t

René Brøndberg- Bras driver et firma, der udvikler digitale hjælpereds­kaber til handicappe­de. Han tager aldrig selv toget, når han skal til møder.

– Det er alt for upålidelig­t. Medmindre jeg sætter ekstra tid af, kan jeg ikke være sikker på at nå ud eller hjem til planlagte tid. Mange har det lige som jeg, siger Rene BrøndbergB­ras.

I juli blev en norsk far og hans lille søn dræbt i en overskærin­g ved Trustrup i nærheden af Grenå, da deres bil blev ramt af et letbanetog. Den pågældende overskærin­g var kun forsynet med lamper og klokke, men stod for at blive sikret med et bomanlæg, da ulykken skete.

– Jeg skal ikke male fanden på væggen, men hvis man ikke er i stand til at garantere den allerbedst­e sikkerhed, så er der noget galt, siger René BrøndbergB­ras.

At se dem løbe ud og ind af deres tog for at sænke bommene, virker helt absurd Det er jo både livsfarlig­t og frygteligt uholdbart

 ??  ??
 ??  ?? – Det er desværre en hverdags begivenhed, siger René Brøndberg- Bras om den farlige overskærin­g klos op ad hans hjem i Mørke. Bomanlægge­t virker langtfra altid, som det skal.
– Det er desværre en hverdags begivenhed, siger René Brøndberg- Bras om den farlige overskærin­g klos op ad hans hjem i Mørke. Bomanlægge­t virker langtfra altid, som det skal.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark