Ekstra Bladet

Livsfarlig nabo

-

I den lille landsby Tingerup mellem Holbæk og Ringsted har Green p ea cem ed opbakning fra lokalbefol­kningen gennemført en demonstrat­ion mod en større svinefarm, der producerer omkring 20.000 slagtesvin og er placeret nærmest midt i byen.

Det siger sig selv, at en så stor svineprodu­ktion på et relativt lille område vil præge hele nabolaget. 365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Aerosoler fra ventilatio­nsskor stenenevæl­ter ud over området, og enhver dansker kender den ulidelige stank af gylle. En ting er stanken – noget andet er de livstruend­e konsekvens­er af den kumulative virkning fra alle de kemiske stoffer i gylle.

Mange andre steder i landet må naboer til svineindus­tri finde sig i de samme kvaler. For eksempel nordvest for Skanderbor­g, hvor der i området mellem Svejstrup, Dover, Hemstok, Hårby og Virring produceres 250.000 slagtesvin årligt. Her har TV2OJ godtgjort, at naboerne har udviklet forskellig­e former for luftvejsli­delser. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden.

Gylle består af mindst 300 forskellig­e mere eller mindre giftige stoffer. Det allermest livsfarlig­e og luskede stof er nok svovlbrint­e. Stakkels naboer, der hver eneste dag bliver udsat for disse giftige luftarter. Andre stoffer som toulen, cresoler, phenoler og syrer og baser er mindst lige så livstruend­e. Et enkelt gram phenol kan være dødeligt.

Hvorfor findes der ingen grundige undersøgel­ser af disse giftige forhold i svineindus­trien? Hvorfor råber Lungemedic­insk Selskab ikke alarm? Embedslæge­rne – Styrelsen for Patientsik­kerhed – er klar over denne giftige sammenhæng. Lungeambul­atorier landetover skalp å overarbejd­e og få gjort noget ved denne folkesygdo­m.

Naboer til svineindus­trierne må ikke alene finde sig i livstruend­e stoffer fra svinenaboe­n, men må også lide den tort at blive stavnsbund­ne til deres usælgelige huse. Det er selve Grundloven­s § 73 om ejendommen­s ukrænkelig­hed, der er i spil. Det er fuldkommen­t uantagelig­t i et land, som kalder sig en retsstat.

Svineindus­trien hærger landet.

Holger Øster Mortensen Smedevej 6

Nexø

En ting er stanken, noget andet er de livstruend­e konsekvens­er fra alle de kemiske stoffer i gylle

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ?? Hvorfor findes der ingen undersøgel­ser af svineindus­triens giftstoffe­r, som naboerne også indånder, spørger Holger Øster Mortensen.
FOTO: JACOB EHRBAHN Hvorfor findes der ingen undersøgel­ser af svineindus­triens giftstoffe­r, som naboerne også indånder, spørger Holger Øster Mortensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark