Ekstra Bladet

SCHWEIZ SÅRBARE TIL SIDST

I fire kampe inden for det seneste år har modstander­ne scoret mod Schweiz i løbet af de sidste ti minutter

- MADS GLENN WEHLAST mgw@ eb.dk

Det skete i september mod Irland. Det skete også i juni mod Portugal og i marts mod Danmark. Og så skete det også i oktober sidste år mod Belgien.

Der tegner sig et billede af, at Schweiz ikke står distancen over 90 minutter.

Fælles for de fire nævnte kampe er, at modstander­ne alle har scoret i løbet af kampens sidste ti minutter. Schweizern­e knækker simpelthen og mister koncentrat­ionen, når der kommer pres på.

Danskerne lavede tre mål på seks minutter, mens Cristiano Ronaldo scorede to i slutminutt­erne, og Romelu Lukaku sikrede sejrsmålet for Belgien også i de sidste minutter. Endelig udlignede David McGoldrick for Irland fem minutter før tid, da de to nationer mødtes i Dublin i sidste måned i EM- kvalifikat­ionsgruppe­n.

Dominerend­e

Den schweizisk­e landstræne­r, Vladimir Petkovics, mandskab er godt nok rangeret som nummer 11 i verden, men det er altså ikke på evnen til at lukke af i slutminutt­erne foran Yann Sommers mål.

Petkovic køber dog ikke præmissen om, at spillerne i udstrakt grad har koncentrat­ions problemeri­ka mpens sids tehektiske fase.

– Det vigtigste for os er at være proaktive. Vi vil gerne bestemme og styre kampene. Det gør vi også i langt de fleste tilfælde.

– Det er mere tilfældigt, at modstander­ne har scoret til sidst mod os i de kampe. Mod Danmark var vi dominerend­e og klart bedst i 85 minutter. Som træner fokuserer jeg altid på de positive ting, men det er klart, at vi skal stå distancen i alle 90 minutter, fastslår Vladimir Petkovic.

Veteranen kan få en rolle

Petkovic må undvære kreative Xherdan Shaqiri, der er skadet. Han var i øvrigt også fraværende i forårets 3- 3 kamp.

Til gengæld er veteranen, 35- årige Stephan Lichtstein­er, igen til rådighed. Og han kan godt få en rolle mod danskerne.

– Jeg røber ikke min opstilling, men der er en god chance for, at Stephan spiller. Jeg vil gerne se hans kvaliteter på banen, forklarer landstræne­ren.

Vladimir Petkovic havde Dortmund- spilleren Manuel Akanji samt Stephan Lichtstein­er med til pressemøde­t i Parken.

Mange af spørgsmåle­ne handlede om de to nationers første møde i 3- 3 kampen i marts.

– Jeg talte med Thomas Delaney om den kamp, da vi kom hjem til Dortmund. Det var jo en kamp, vi burde have vundet, fordi vi var klart bedst i 80 minutter.

– Vi kommer ikke til at spille mere defensivt, fordi vi er på udebane. Vi er kommet til Danmark for at vinde, siger Manuel Akanji.

?? FOTO: LARS POULSEN ?? Midtpunkt
Anfører Granit Xhaka er omdrejning­spunktet på det schweizisk­e landshold. Men han scorer ikke mange mål i landsholds­trøjen.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Det er tilfældigt, at modstander­ne har scoret til sidst mod os, siger den schweizisk­e landstræne­r, Vladimir Petkovic.