Ekstra Bladet

Kæmper mod diabetes og kolesterol­tal

Bente Nonbo er en af Danmarks kronikere, men hun har valgt, at sygdommene ikke må begrænse hendes liv

- TEKST: THOMAS LA COUR

Antallet af danskere, der lider af en kronisk sygdom, er i stigning. Bente Nonbo er en af de ramte, men hun vil ikke ynkes af den grund. Der er ikke noget indlysende i Bente Nonbos type 2- diabetes eller forhøjede kolesterol. Hun var glad for motion, spiste relativt sundt og led ikke af overvægt, da diabetesdi­agnosen dukkede op for ti år siden. Siden blev hendes kolesterol­tal også målt til at være behandling­skrævende. Der er intet i Bentes familiehis­torie, der peger i retning af hjertekars­ygdomme eller diabetes:

– Men som min læge sagde, da jeg fik konstatere­t sukkersyge: Du er så åbenbart bare den første i familien, der skulle have det, siger Bente Nonbo.

Førhen havde type 2- diabetes ry for at ramme ældre, overvægtig­e mænd, og derfor blev den kaldt gammelmand­ssukkersyg­e. Men Bente var hverken overvægtig, gammel – eller mand – da hun fik diagnosen som 49- årig.

Hun havde tilmed haft symptomer fem eller seks år forud. Symptomer, som hendes daværende læge formentlig overså.

BENTE VAR EN GLAD motionscyk­list og i udmærket form for en kvinde i fyrrerne, men nogle symptomer tydede på, at ikke alt var, som det skulle være.

– Jeg døjede med svedeture, og jeg blev skidt tilpas, hvis jeg ikke spiste på klokkeslæt. Min læge mente i flere år, at det blot kunne være tegn på en tidlig overgangsa­lder, siger Bente, der også oplevede at være unaturligt tørstig i perioder.

I 2009 FIK HUN omsider diabetesdi­agnosen og blev medicinere­t. Et smut omkring en diætist ændrede samtidig på kostvanern­e. Efter nogle år med diabetes blev kolesterol­niveauet pludselig målt til at være behandling­skrævende – trods det sundere liv med sundere kost og mere motion.

I hverdagen lægger hun ikke meget mærke til de to kroniske lidelser. Kosten er lagt om, så der spises meget kål og salat. Ris, pasta og kartofler er til gengæld næsten bandlyst. Det samme gælder oksekød og de mættede fedtsyrer i smør og margarine. Men hun er ikke fanatisk.

– Når jeg er ude at rejse med min mand, spiser jeg i det store hele det, der serveres. Men efter et par dage kan jeg godt mærke det i kroppen. Så er jeg mere træt, og det tager lige et par dage at finde blodsukker­balancen igen, siger Bente.

ALT I ALT GÅR DET ret godt. De jævnlige blodprøver hos lægen viser gode resultater, og der er masser af overskud til de syv sammenbrag­te sønner og døtre og de ti børnebørn, det efterhånde­n er blevet til. Bente passer sit arbejde i Esbjerg Kommune, og hun tager altid en halv time tidligere på arbejde end nødvendigt:

– Jeg undgår myldretide­n, og samtidig får jeg en halv time til at spadsere rundt i byen før mødetid klokken otte. Nogle gange går jeg bare i mit eget tempo, og andre gange kan jeg presse mig selv lidt mere. Men det giver mellem to og tre timers motion om ugen til regnskabet, og det har fjernet den uro i benene, jeg oplevede før.

Hun har altid en banan eller en rugbrødsma­d i tasken, for hun skal spise hver anden time, så blodsukker­et holdes stabilt:

– I begyndelse­n var det frygtelig akavet at sidde i en forsamling og så pludselig skulle spise, men jeg har vænnet mig til det. Jeg besluttede tidligt, at sygdommen ikke skulle begrænse mig.

Jeg døjede med svedeture, og jeg blev skidt tilpas, hvis jeg ikke spiste på klokkeslæt

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark