Ekstra Bladet

Kronisk er ikke altid kronisk

-

I sommer vakte et nyt studie fra Aalborg Universite­t opsigt. Studiet konkludere­de, at antallet af danskere med kroniske sygdomme er langt højere, end hidtidig vurderet af Danske Regioner og Sundhedsst­yrelsen.

Hvor man før har regnet med, at mellem 20 og 30 procent kunne kaldes borgere med kronisk sygdom, konkludere­de det nye studie, at to ud af tre danskere over 16 år lider af en kronisk lidelse.

Uenigheden om udbredelse­n skyldtes definition­en af kronisk sygdom. Forskerne fra Aalborg definerede kronisk sygdom som en lidelse, der er tilbageven­dende, som varer i mere end 12 måneder, er skyld i en funktionel begrænsnin­g eller kræver medicinsk behandling. Den definition medførte kritik fra flere sider.

– Det er jo eksempelvi­s værd at diskutere, om forhøjet blodtryk, luftvejsal­lergi eller forhøjet kolesterol er kroniske sygdomme eller blot risikofakt­orer, som livsstilsæ­ndringer eller medicin kan kurere eller dæmpe følgerne af, siger klinisk professor Allan Flyvbjerg, der er centerdire­ktør for Steno Diabetes Center Copenhagen.

HAN MEDGIVER, at antallet af folk med en eller flere kroniske sygdomme er i stigning, men han synes, at studiets konklusion rummer en risiko for massehyste­ri:

– Hvis man læser, at to ud af tre danskere har mindst én kronisk lidelse, kan man godt frygte, at raske borgere belaster systemet for at få en diagnose. Naturligvi­s er det en god idé at opsøge egen læge, hvis man nærmer sig en alder, hvor eksempelvi­s forhøjet kolesterol eller for højt blodtryk udgør en risiko, især hvis man er arveligt disponeret for det. Men man bør opfatte sig selv som rask, til det modsatte er bevist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark