Ekstra Bladet

DE MEST ALMINDELIG­E KRONISKE SYGDOMME

Her er de 10 mest udbredte langvarige lidelser, som danskerne døjer med

-

Forskere på Aalborg Universite­t har kortlagt kroniske sygdomme i Danmark.

Kroniske lidelser eller sygdomme er defineret ved at vare i mere end 12 måneder, at være tilbageven­dende og at være skyld i en funktionel begrænsnin­g eller kræve medicinsk behandling.

En kronisk lidelse behøver ikke vare hele livet.

Ifølge rapporten, der udkom i år, lider 65,5 procent af alle danskere over 16 år af en eller flere kroniske sygdomme.

I alt har forskerne identifice­ret 199 kroniske lidelser. Her er de mest udbredte.

Procentsat­sen viser, hvor stor en andel, der estimeret er ramt af lidelsen.

1FORHØJET BLODTRYK 20-25%

Alle kan rammes afa forhøjet blodtryk ( hypertensi­on), mmen overvægt, rygning,ig alkalkohol­misbrug,hlib stress, mangel på motion, diabetes type 1 eller 2, forhøjet kolesterol og nyresygdom øger risikoen betragteli­gt. Endelig er mænd mere udsatte end kvinder. Men mange danskere kan have let forhøjet blodtryk, uden at der er nogen indlysende årsag. Her kan motion være et godt modsvar.

– Det er ikke farligt at motionere, selvom du lider af en mild hypertensi­on. Selvom blodtrykke­t vil stige tilsvarend­e, når pulsen ryger i vejret, er der ingen fare, når bare du lytter til kroppen. Hvis du mærker en egentlig trykken på brystkasse­n, bør du stoppe, men motion kan ellers modvirke blodtrykke­ts eventuelle skadelige virkninger på hjerte og blodkar, siger speciallæg­e i kardiologi Michael Hecht Olsen.

Hypertensi­on øger risikoen for hjertekars­ygdomme og blodproppe­r med alderen, og du kan gøre meget for at modvirke risikoen: Kvit tobakken, drik mindre end 14 genstande om ugen, kom ned i vægt, motionér – og hvis du allerede følger de råd og stadig har højt blodtryk, kan du undgå stress og afprøve forskellig­e afslapning­steknikker såsom meditation.

2LUFTVEJSA­LLERGI 15-20%

Allergi er en reakt reaktion i forårsaget­get af et lidt for ggrgrundig­t immunforsv­armunforsv­ar.f DDet vigvigtige­i bolværk mod bakterier og infektione­r overreager­er på uskyldige stoffer som pollen og husstøvmid­er. Du kan udvikle allergi, hvis du udsætter dig selv for allergener som pollen, husstøvmid­er, skimmelsva­mp og dyrehår i overdreven grad, men det sker kun, hvis du er disponeret for det.

Flere studier viser, at børn, der er vokset op i hjem med husdyr og skidt i krogene, har mindre risiko for at udvikle allergi end børn fra klinisk rene hjem. Så moderat påvirkning i opvæksten kan have den modsatte effekt.

Støvmider, skimmelsva­mp, dyrehår og pollen er de mest almindelig­e kilder til allergi i hjemmet. Pollen findes kun fra forår til efterår, mens støvmider, skimmel og dyrehår er helårsalle­rgi. Pollenalle­rgi, også kendt som høfeber, er mest almindelig i alderen op til 40 år.

De fleste vil gradvist vokse fra lidelsen, når de har passeret 30 år.

3 FORHØJET KOLESTEROL 10-15%

Der er stadig ueni uenighed g om, hvordan og hvornår man børbø behandle ved et hhøjtj kkolestero­ltakoleste­roltal.ll Under alle omstændigh­eder er det vigtigt at skelne mellem de tre bestanddel­e, kolesterol­tallet indbefatte­r. Der er LDL- kolesterol, HDL- kolesterol og triglyceri­der.

Førstnævnt­e kaldes også ’det lede kolesterol’, fordi for høje værdier kan kædes sammen med en større risiko for hjertekars­ygdomme. For højt niveau af triglyceri­der er også en risikomark­ør for hjertekars­ygdomme, hvor HDL- kolesterol­et derimod har gavnlige effekter, og niveauet derfor ikke må være for lavt.

– Hvis du skal undgå problemer med kolesterol­tallet, er den indlysende vej at få daglig motion og undgå overflødig­e kalorier. Der vil dog stadigvæk være personer med uheldige genkombina­tioner, der alligevel udvikler forhøjet kolesterol. Derfor er det vigtigt, at personer med familiær dispositio­n for forhøjet kolesterol og tidlig hjertesygd­om får kontroller­et kolesterol jævnligt, for om nødvendigt at påbegynde forebyggen­de medicinsk behandling i tide, siger speciallæg­e i kardiologi Michael Hecht Olsen.

4 DEPRESSION 10 %

Depression er en meget m almindelig sygdom. dom. Omkring 50 500.000 0 danskere bliver

t f d ramt af en svær depression i løbet af deres liv. Endnu flere oplever mildere former for depression. På en tilfældig dag vil mellem 100.000 og 200.000 danskere have en depression.

Depression skyldes formentlig, at der kommer ubalance i samarbejde­t mellem forskellig­e hjernecent­re. Årsagerne kan være mange, men stress og andre mentale belastning­er kan medvirke til ubalancen, især hvis du er arveligt disponeret.

Visse former for medicin og misbrug af amfetamin og ecstasy kan også fremprovok­ere en depression, og hvis du først har haft en depression, er der stor risiko for, at sygdommen dukker op igen.

 ?? Kilder: A nationwide study of prevalence rates and characteri­stics of 199 chronic conditions in Denmark, Aalborg Universite­t, Netdoktor.dk, diabetes.dk, astma- allergi.dk, videnskab.dk. FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
Kilder: A nationwide study of prevalence rates and characteri­stics of 199 chronic conditions in Denmark, Aalborg Universite­t, Netdoktor.dk, diabetes.dk, astma- allergi.dk, videnskab.dk. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark