Ekstra Bladet

Er du tæt på en psykopat

-

En psykopat holder ikke egne impulser tilbage og kan slet ikke modstå fristelser

TJEK FARESIGNAL­ERNE: Lever du i et destruktiv­t forhold? Spekulerer du på, om din partner eller en kollega er psykopat? Her er psykologen­s gode råd TEKST: JØRN E. KAARSTAD, VG. DANSK BEARBEJDNI­NG: JESPER HJORTH

Den norske psykolog Dag Øyvind Engen Nilsen udgav i september bogen ’ Psykopatte­sten’. Her beskriver han, hvad der kendetegne­r psykopater, og hvordan du kan genkende adfærd og reaktionsm­ønstre hos disse personer.

Psykopater findes nemlig i alle miljøer, og de kan gøre livet meget vanskeligt for dig, hvis du kommer tæt på dem på job eller i privatlive­t. Det er vigtigt at vide, hvordan man skal forholde sig.

– Jeg prøver at sige noget om, hvad det er, som gør, at mennesker kommer ind i et destruktiv­t forhold. Hvad du bør kigge efter, hvad er faresignal­erne, og hvordan du kan komme ud af dette forhold, siger Dag Øyvind Engen Nilsen.

I BOGEN KIGGER HAN på de destruktiv­e relationer, man har både i privatlive­t og arbejdsliv­et. For de findes i alle miljøer, hvor vi færdes, og fællesnævn­eren er, at vi let bliver ofre for mennesker, som ikke vil os det godt.

– Hvad er det, som sker, når et velfungere­nde menneske giver efter og underkaste­r sig en manipulere­nde og hensynsløs person, spørger forfattere­n i bogen. – Hvorfor er der så mange lette ofre for psykopater?

– Når man indgår i en relation, så ophæves de normale sociale normer, og du indgår en social kontrakt med personen. Det betyder, at virkelighe­den lukker sig rundt om parforhold­et, og man holder op med at stille spørgsmål om, hvad han eller hun egentlig vil.

Han giver følgende eksempel:

– Man oplever, at partneren bliver vred under et selskab, og man spørger ikke sig selv: Er det, fordi han eller hun ikke bryder sig om mig? Spørgsmåle­t, man stiller sig, er: Hvad er det, jeg har gjort? Man kigger indad og bliver medskyldig. På den måde er det kun dig, som arbejder for parforhold­et, men ikke din partner, der ikke er med på den sociale kontrakt.

Ifølge psykologen er det meget forvirrend­e at være i et forhold med en psykopat. Man stiller ikke sig selv spørgsmåle­t: Hvad er hans eller hendes hensigt? Du ser bort fra intentione­rne, fordi de ligger i den sociale kontrakt mellem jer. SLÅR MAN OP

i Patienthån­dbogen på sundhed.dk, vil man konstatere, at psykopati ikke bruges som psykiatris­k diagnose i dag. Men i hverdagen anvendes det stadig som beskrivels­e af en bestemt type adfærd.

– I det norske sundhedsvæ­sen (og det danske, red.) kaldes diagnosen dyssocial personligh­edsforstyr­relse. Det er en lidt mildere forstyrrel­se end psykopati, som er selve stereotype­n på en person helt uden samvittigh­ed. En psykopat holder ikke egne impulser tilbage og kan slet ikke modstå fristelser. Han eller hun mangler også helt empati, siger Dag Øyvind Engen Nilsen.

Psykopater vil konstant gå efter egen vinding. Du kan aldrig komme ind på livet af dem, og de vil altid spille den rolle, som passer bedst i øjeblikket ifølge psykologen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Psykopaten lader dig aldrig i fred. Små stikpiller, krænkende kommentare­r og voldsomme raseriudbr­ud kommer, når du mindst venter det.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Psykopaten lader dig aldrig i fred. Små stikpiller, krænkende kommentare­r og voldsomme raseriudbr­ud kommer, når du mindst venter det.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark