Ekstra Bladet

Nye biler sviner mere

Det gennemsnit­lige brændstof- forbrug for nye biler i Danmark er steget med flere procent

- TEKST: NIELS FRIS

Nye biler i den danske bilpark, som bruger fossilt brændstof, kører ikke lige så langt på literen som tidligere. Således er det gennemsnit­lige energiforb­rug for nye biler i perioden fra december til august 3,6 procent højere i forhold til, hvad forbruget gennemsnit­ligt var perioden januar 2016 til juli 2017. Benzindrev­ne bilers forbrug er 3,8 procent højere, mens dieselbile­rnes er 3,2 procent højere.

Det skriver Danmarks Statistik, som står bag opgørelsen, der er opgjort efter den såkaldte NEDC- metode, som er den ' gamle' metode til at opgøre bilers brændstoff­orbrug.

Det gennemsnit­lige forbrug for nye biler er ifølge opgørelsen i dag på 22,4 km/ l opgjort efter NEDC- metoden og 18,5 km/ l efter den nye og mere realistisk­e WLTP- metode.

Det større gennemsnit­lige energiforb­rug er ifølge Danmarks Statistik en konsekvens af de ændringer i registreri­ngsafgifte­n, der blev kendt sidst i august 2017, og som trådte i kraft i begyndelse­n af oktober samme år. Et væsentligt element var, at de små biler skulle betale en højere afgift, mens de større biler en mindre.

MED UDSIGT TIL dyrere små biler steg salget af disse kraftigt i september, mens salget af større biler afventede de faldende afgifter. I perioden herefter er bilsalget blevet mere stabilt, men generelt med flere større køretøjer og færre af de små.

Når der bliver solgt færre af de små biler, som typisk går længere pr. liter brændstof, og flere store biler, stiger det gennemsnit­lige forbrug for nye biler.

Det gennemsnit­lige udslip af CO2 fra de nye fossildrev­ne biler ligger efter afgiftsænd­ringerne på ca. 111 gram/ km ( NEDC), og det er 3,4 procent større end niveauet i 2016-2017.

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG/ RITZAU SCANPIX ?? Nye biler udleder i dag mere CO2 og går kortere per liter brændstof i forhold til, hvad de gjorde i 2016 og 2017.
FOTO: THOMAS BORBERG/ RITZAU SCANPIX Nye biler udleder i dag mere CO2 og går kortere per liter brændstof i forhold til, hvad de gjorde i 2016 og 2017.
 ?? FOTO: EB BILER ?? Da der blev indført ændringer i registreri­ngsafgifte­n, blev små økonomiske biler som Toyota Aygo og VW Up mindre attraktive at købe.
FOTO: EB BILER Da der blev indført ændringer i registreri­ngsafgifte­n, blev små økonomiske biler som Toyota Aygo og VW Up mindre attraktive at købe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark