Ekstra Bladet

Budapests partydistr­ikter for vildt

Ungarns hovedstad er ikke kun rig på seværdighe­der, som dokumenter­er byens historiske storhed. Den er også en sprudlende europæisk metropol med en sydlandsk partykultu­r

- TEKST OG FOTO: OTA TIEFENBÖCK

Budapest er en europæisk storby med mange kvaliteter. Byen er fuld af historie og byder på massevis af interessan­te seværdighe­der, smuk arkitektur fra de fleste historiske perioder, rigt kulturliv og velfungere­nde offentlig transport.

Byen er også kendt for sit kæmpe udvalg af restaurant­er og caféer. Restaurant­erne og caféerne, både de gamle aristokrat­iske, etniske og de mere jævne og moderne, findes i alle afskygning­er og overalt i gademiljøe­t.

I et af Budapests distrikter er restaurant­erne og caféerne dog i klart overtal. Distrikt VII er kendt for sine kvaliteter på netop dette område og er blevet den bydel i Budapest, som dag efter dag tiltrækker massevis af lokale borgere og turister. Det er her, alt foregår, hvis man vil i byen for at smage på ungarske specialite­ter, spændende etnisk mad, eller hvis man blot ønsker at drikke hjernen ud. Distrikt VII kan klare det hele.

DISTRIKT VII ER ET stort område, men det er især området, hvor den gamle jødiske ghetto i sin tid lå, der er det mest populære. Det er her, mange interessan­te barer, baggårdsre­stauranter og passager eller boder med streetfood ligger.

Kazinczy utca er en af de vigtigste gader i området. Det var her, det hele begyndte for nogle år siden, da den efterhånde­n ganske legendaris­ke ’ ruin- bar’ Szimpla Kert så dagens lys i 2002. Ordet ruin- bar stammer fra omgivelser­ne. Ejendommen, hvor Szimpla Kert ligger, var tidligere en produktion­svirksomhe­d, hvis vedligehol­delse, i lighed med resten af kvarteret og for den sags skyld store dele af Budapest, var ganske forsømt under Ungarns kommunisti­ske fortid.

Mange af Budapests seværdighe­der og smukke byhuse er siden blevet renoveret og fremtræder i dag i vedligehol­dt tilstand. Szimpla Kert valgte at gå en anden vej. Nemlig at lade stedet forfalde videre og oven i købet gøre det til en bevidst strategi. Stedet, som er i flere etager, er desuden blevet udsmykket med alt muligt skrammel samlet op ved storaffald eller på losseplads­er.

FANTASIEN HAR INGEN begrænsnin­ger her. Gamle karruselfi­gurer og dukker er blandet sammen med computersk­ærme, diverse tavler, bildele og mærkelige billeder og skaber sin egen stemning, som de fleste besøgende er helt vilde med. Szimpla Kerts strategi viste sig at virke.

Szimpla Kert er i dag en af de mest besøg

e barer i Budapest, hvor der mere eller minre altid er massevis af mennesker. Szimpla ert arrangerer også koncerter og teaterfore­tillinger og ikke mindst hver søndag formidag et marked med økologiske madvarer og ndet godt.

 ??  ?? Szimpla Kert byder på god mad til overkommel­ige priser – og et væld af sjove oplevelser. Hele området er udsmykket med alverdens skrammel og ragelse, der tilsammen skaber et virkelig helstøbt undergrund­stema.
Szimpla Kert byder på god mad til overkommel­ige priser – og et væld af sjove oplevelser. Hele området er udsmykket med alverdens skrammel og ragelse, der tilsammen skaber et virkelig helstøbt undergrund­stema.
 ??  ?? Szimpla Kert er en romkocsma, der betyder ruinpub på ungarsk, beliggende i det jødiske kvarter i det 7. distrikt i Budapest, Ungarn. Puben startede som et sted for folk at finde en billig drink i et afslappet miljø, men er vokset til at blive en turistattr­aktion og et fælles center. Der er masser af små spisestede­r og små specialfor­retninger, der sælger tøj og sjove effekter.
Szimpla Kert er en romkocsma, der betyder ruinpub på ungarsk, beliggende i det jødiske kvarter i det 7. distrikt i Budapest, Ungarn. Puben startede som et sted for folk at finde en billig drink i et afslappet miljø, men er vokset til at blive en turistattr­aktion og et fælles center. Der er masser af små spisestede­r og små specialfor­retninger, der sælger tøj og sjove effekter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark