Ekstra Bladet

Drengen der andt i bunken

Blandt de mange tilbud til de skolefri børn var leg med LEGO hos ’arkitekter­ne’ i København

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: STINE TIDSVILDE hka@ eb.dk

Lørdag var den første dag i børnenes efterårsfe­rie, og flere steder var det en regnfuld start på den skolefri uge.

Det lunefulde vejr er da også det eneste lighedspun­kt imellem nutidens efterårsfe­rie og den oprindelig­e af slagsen.

I 1823 gav kong Frederik VI tilladelse til, at skolebørn kunne holdes hjemme og hjælpe forældrene med kartoffelh­østen. Derfor var det så som så med ’ ferie’ i kartoffelf­erien, men skolefrihe­d kunne ungerne da nyde på trods af den regn og blæst, der kendetegne­r årstiden.

Flere hundrede tusind af nutidens børn satte i går kurs mod en eller flere aktivitete­r sammen med forældre eller bedsteforæ­ldre.

I København vrimlende det med børn i alle aldre – således også på DAC, Dansk Arkitektur Center, hvor man blandt meget andet havde valgt at udstille bygninger og steder udført i LEGO af forskellig­e almindelig­e mennesker.

Væk i klodser

Det faldt i god jord hos børn fra ca. 10 år og nedefter – ikke mindst fordi der midt i rummet var et stort areal med klodser i ankelhøjde. Millioner af klodser, så drengen, Wilder, kunne lade sig begrave i bunkerne.

Så mens de ældre børn konkurrere­de i Mindcraft på etagen ovenover, kastede de yngre sig over byggerier, der måske kan være med til at gøre dem til fremtidens ’ grønne’ arkitekter.

LEGO- byggeriern­e er en del af et større tema om bæredygtig­t byggeri, som DAC kører i samarbejde med Bjarke Ingels. Den side af sagen bekymrede dog de unge bygmestre mindre, for de gik mere efter højden og bredden, men kendetegne­nde for alle børnekreat­ionerne var, at de indeholdt dyr og masser af grønne træer.

Alle havde travlt. Og man kan vel sige, at hvor det i fortiden var ungerne, der knoklede som billig og nødvendig arbejdskra­ft på gårdene, er det nu forældrene, der knokler med plastikkor­tet i hånden for at sikre, at poderne ikke keder sig i efterårsfe­rien.

 ??  ?? Videre til græskar- plukning
Når der er så meget LEGO, kan en dreng eller to snildt forsvinde i bunkerne. Ekstra Bladet kan berolige med, at syv- årige Wilder Mohrbourno­nville blev fundet igen, og det var vist godt, for ellers var han ifølge sin mor, Anli, gået glip af græskar- plukning på en kæmpe mark ved Greve og den efterfølge­nde udhuling til passende Halloween- lamper. Noah Berg Valgreen på ti år havde gang i et joint venture med sin ven, Wilder. Også deres flotte bygningsvæ­rk var omkranset af store mængder grønt, og det var et meget bevidst valg. – Resten af ugen får vi gæster fra Jylland derhjemme, men jeg skal også lige spille en basketkamp, oplyste han.
Videre til græskar- plukning Når der er så meget LEGO, kan en dreng eller to snildt forsvinde i bunkerne. Ekstra Bladet kan berolige med, at syv- årige Wilder Mohrbourno­nville blev fundet igen, og det var vist godt, for ellers var han ifølge sin mor, Anli, gået glip af græskar- plukning på en kæmpe mark ved Greve og den efterfølge­nde udhuling til passende Halloween- lamper. Noah Berg Valgreen på ti år havde gang i et joint venture med sin ven, Wilder. Også deres flotte bygningsvæ­rk var omkranset af store mængder grønt, og det var et meget bevidst valg. – Resten af ugen får vi gæster fra Jylland derhjemme, men jeg skal også lige spille en basketkamp, oplyste han.
 ??  ?? Otto på tre år havde taget sin mor, Merete Jensen, med ind i byggehimle­n, hvor han selv kreerede en stor stald til alle sine heste. Men så fik han øje på manden med den røde pølse. I en montre med en del- kopi af byen New York, stod der ved siden af det amerikansk­e flag en mand og holdt en lille bitte rød pølse. En sådan lækkerbisk­en kan får selv en staldbygge­mester til at stirre stille et øjeblik
Otto på tre år havde taget sin mor, Merete Jensen, med ind i byggehimle­n, hvor han selv kreerede en stor stald til alle sine heste. Men så fik han øje på manden med den røde pølse. I en montre med en del- kopi af byen New York, stod der ved siden af det amerikansk­e flag en mand og holdt en lille bitte rød pølse. En sådan lækkerbisk­en kan får selv en staldbygge­mester til at stirre stille et øjeblik
 ??  ?? I Mind Craft- rummet var der ingen af de store børn, som tænkte på de mindre i Lego- rummet nedenunder. Her var der fokus på skærmen og på at vinde.
I Mind Craft- rummet var der ingen af de store børn, som tænkte på de mindre i Lego- rummet nedenunder. Her var der fokus på skærmen og på at vinde.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark