Ekstra Bladet

HER ER HVER TREDJE IKKE UDDANNET LÆRER

DANMARKS LÆRERFOREN­ING SLÅR ALARM: En lang række kommuner mangler kvalificer­ede underviser­e

- PETER JEPPESEN JAKOB SIMONSEN Det allermest afgørende for, at eleverne bliver dygtige af at gå i skole, er, at de har en god lærer pej@ eb.dk; jsi@ eb.dk

Som Ekstra Bladet har beskrevet, er fysisk og psykisk vold en del af dagligdage­n på en række skoler landet over. Men derudover, må eleverne i en lang række kommuner også affinde sig med at blive undervist af personer uden læreruddan­nelse.

Det viser en kortlægnin­g af brugen af ikke- uddannede lærere landet over, som Analyse og Tal har lavet for Danmarks Lærerforen­ing på baggrund af de seneste tal fra Danmarks Statistik, som er fra 2017. Faktisk er der flere kommuner, hvor hver tredje underviser ikke er uddannet lærer, og det bekymrer Danmarks Lærerforen­ings formand, Anders Bondo Christense­n:

Alarmerend­e

– Det er alarmerend­e. Vi ved, at det allermest afgørende for, at eleverne bliver dygtige af at gå i skole, er, at de har en god lærer.

På landsplan er cirka 17 procent af underviser­ne i folkeskole­n ikke uddannet lærere, viser undersøgel­sen.

Halsnæs er en af de kommuner, der har svært ved at tiltrække uddannede lærere. Her er 33,3 procent af underviser­ne på folkeskole­rne ikke uddannede som lærere, fremgår det af statistikk­en.

Helge Friis ( S), formand for kommunens skoleudval­g, mener dog, at tallet reelt er lavere:

’ Vi efteruddan­ner dem’

– For år tilbage havde vi svært ved at tiltrække uddannede lærere. Men de ikke- uddannede lærere har vi brugt tid på at efteruddan­ne, mens de har været hos os. Men de optræder stadigvæk i statistikk­en som ikke- uddannede. Og nogle er universite­tsuddanned­e og dermed i virkelighe­den på et højere niveau end folkeskole­lærere, men de optræder også i statistikk­en som ikke- uddannede.

– Men det er rigtigt, at det hele ikke er lyserødt. Derfor har vi også bestilt en rekrutteri­ngsstrateg­i for at sikre, at vi både får flere ind, og at vi får efteruddan­net dem, som vi har, siger han.

Anders Bondo Christense­n mener nu ikke, at en universite­tsuddannet underviser er lige så god, som en lærer uddannet på et seminarium:

– Du kan godt være en god atomfysike­r, men det betyder ikke, at du er en god fysiklærer. Det afgørende er, at man har evnen til at formidle stoffet. Det er den ene grundkompe­tence. Den anden, som vi lærere via vores uddannelse, er relationen mellem lærer og elev. Evnen til at opbygge relation til eleverne er helt afgørende for elevernes fagpunkter, siger han og peger på de optimale krav:

– Lærerne skal have færre undervisni­ngstimer, så de har bedre mulighed for at forberede sig, samarbejde med forældre og følge op på de elever, der har det svært. Og så skal vi væk fra, at tingene dikteres fra Christians­borg eller den kommunale forvaltnin­g og i stedet give tilliden til skoleleder­ne, skolebesty­relserne og lærerne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark