Ekstra Bladet

Lærere uden overblik kostede Morten dyrt

-

Gennem det meste af sin skoletid var Morten Bidstrup offer for systematis­k mobning, uden at hverken lærere eller skoleledel­se var i stand til at hjælpe ham.

Han er i dag 25 år, og de traumatisk­e oplevelser præger ham stadig. Han fortæller sin historie, efter at have læst Ekstra Bladets afdækning af den massive fysiske og psykiske vold i landets skoler, som blandt andet også har påvist, at op mod hver tredje lærer i visse kommuner ikke er uddannet til at undervise skolebørn.

Ødelagt

Det kostede Morten Dyrt, at han først i de sidste år af sin skolegang fik en lærer, der forstod hvordan, man håndterer konflikter mellem børn.

Men da var skaden allerede sket.

– Det ødelagde mig på den lange bane. Jeg skulle være startet i gymnasiet, men da det kom til stykket, kunne jeg ikke klare tanken om at gå i skole længere, siger han.

Især det svigt, han gang på gang mødte fra voksne, der ikke forstod, hvor ødelagt han var, har påvirket ham.

For når han som tiårig stod omringet af plageånder, med visheden om, at ingen voksne ville hjælpe ham, kunne han finde på at slå fra sig. Og det blev han som regel straffet for.

– Konsekvens­erne var størst for mig, fordi det isoleret set var mig, der reagerede mest voldsomt. Det skete jo rigtig tit, og når jeg ikke kunne mere og bare havde brug for at komme væk, så reagerede jeg voldsomt. Og de synes, det var sjovt, så de prøvede at få mig til at reagere.

Endelig taget alvorligt

Klassen havde mange skiftende lærere. Det var først i de sidste år af sin skoletid, at Morten oplevede, hvilken en forskel det kan gøre, når handlekraf­tigt personale med de rigtige kompetence­r tager ansvar. En lærer begyndte pludselig at tage ham alvorligt.

– Hun tog mange samtaler med både mig og min mor, og jeg mærkede, at min mor stolede på hende. Det gjorde automatisk, at jeg også begyndte at stole på hende. Og så svigtede hun ikke den tillid. Det gjorde mig langt gladere for at gå i skole, at jeg pludselig kunne stole på, at der var en, som vidste, hvad der foregik og tog det alvorligt, siger Morten.

Det ødelagde mig på den lange bane

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark