Ekstra Bladet

Smarte hjem er noget du bygger

PRØVEHUS: Digitalt byggeri i Roskilde er et godt bud på, hvordan fremtidens hjem ser ud

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

Et helt særligt husbyggeri blev i denne uge indviet i Roskilde.

Her ligger et digitalt prøvehus, som er bygget af eurodan- huse, men udviklet sammen med en række af de største techfirmae­r i verden.

– Interessen for at tænke teknologi ind allerede i byggefasen er vokset over tid. Men den har for alvor taget fart de seneste år, fortæller Thomas Dahl, der er administre­rende direktør for eurodan- huse, til Ekstra Bladet.

– Det er en udvikling, der meget godt følger den digitale. Men det er meget forskellig­t, om det er sikring af hjemmet, lys, varme eller wi-fi, der vækker interesse hos den enkelte familie.

Kæmpe udfordring

Ideen med Fremtidens Hjem, som projektet i Roskilde hedder, er derfor at samle alle teknologie­rne og forsøge at få dem til at ’ tale sammen’.

– Alt i huset er bundet sammen ved, at det kan kobles op på Google. Vi kan bruge Google Assistent til det hele, fortæller Torben Vognsen, der er chefredakt­ør for tech- mediet iNPUT.

Det er ham, der oprindelig­t fik ideen til at bygge, hvad han i dag betragter som et levende laboratori­um for, hvordan et smart hjem kan fungere. Og ikke mindst hvilke problemer det giver at bygge det.

– Det har jo været en kæmpe udfordring at få de her ting til at spille sammen. Det kan jeg i hvert fald bevidne, efter vi har været igennem den her proces, fortæller Torben Vognsen.

Nu er det lykkedes at få det til at spille

– Og havde vi prøvet at gøre det her for to år siden, måtte vi nok have givet op. Men nu er det lykkedes at få det til at spille.

Bedre forberedel­se

Han håber, at huset kan være med til at give andre inspiratio­n til, hvordan de bygger deres kommende hjem smartere. Men også at der kan blive kigget mere kritisk på de konsekvens­er, som teknologie­n har.

– Hvad sker der for eksempel, når alle de her data fra ens private hjem og liv bliver lagt i hænderne på Google? Det skal vi bruge huset og dets teknologi til at undersøge.

Hos eurodan-huse vil Thomas Dahl bruge Fremtidens Hjem til at udvide produktpal­etten. Men også til bedre at kunne vejlede huskøberne,

– Fordelen er jo, at man nu kan forberede sig rigtigt og begynde med den lille udgave af det smarte hjem. Man får simpelthen styr på de installati­oner og stikkontak­ter, der skal til. Eller særlige ledninger, der skal være tilgængeli­ge til de elektriske rullegardi­ner.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Teknologie­n bruges blandt andet i de udendørs pærer fra Philips Hue, som kan styres centralt. Eller den elektriske markise der automatisk trækkes ind, hvis det blæser for meget.
FOTO: LINDA JOHANSEN Teknologie­n bruges blandt andet i de udendørs pærer fra Philips Hue, som kan styres centralt. Eller den elektriske markise der automatisk trækkes ind, hvis det blæser for meget.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark