Ekstra Bladet

Det kan være okay at bruge ordet ’ neger’

Behandl andre med kærlighed, og slap så ellers af, siger Allan Mortensen og Gustav Wolter

- ANNE- METTE GREGERS SIMMEL FOTO: ALEKSANDER KLUG

– Da jeg var yngre, ville jeg gerne være neger.

Den 73- årige sanger og skuespille­r Allan Mortensen ikke så meget som blinker med øjnene, da han siger det ord, som mange i dag opfatter som ’ forbudt’.

Og 29- årige Gustav Wolter ser heller ikke synderligt chokeret eller krænket ud.

Begge er en del af musicalen ’ Midt om natten’, der næste år igen sættes op i blandt andet Tivoli, og hvor det gamle kæmpehit ’ Haveje’ indgår.

Det er helt urimeligt, at man ændrer i Halfdan Rasmussens smukke vers – og at Pippis far ikke længere må være negerkonge

Men ordet ’ negerdistr­ikt’ indgår ikke mere i sangen, som Kim Larsen gjorde til en del af den danske kulturarv i filmen, som musicalen bygger på.

Jacob Haugaard, der har forfattet sangen, meddelte nemlig i sidste uge, at han ’ på grund af almindelig høflighed’ har erstattet ’negerdistr­ikt’ med ’ fattigt distrikt’.

Kærligt ment

De to skuespille­re er uenige med Haugaard.

Allan: – Sådan bør det ikke være.

Gustav: – Det er pisse ligemeget, at man synger ’ negerdistr­ikt’. Ord handler om den kontekst, de bruges i, og om de er kærligt ment. Der er noget smukt i at respektere historien. Og det er også i orden ikke at ville skrive eller bruge ordet på anden vis i dag.

Allan: – Der er kommet alt for meget krænkelses­tyranni. Det er helt urimeligt, at man også ændrer i Halfdan Rasmussens smukke vers – og at Pippis far ikke længere må være negerkonge, siger han og uddyber sit umiddelbar­t kontrovers­ielle udsagn om ungdommens drøm at være neger:

– Jeg startede som soulsanger og ville gerne være neger, fordi jeg virkelig så op til sorte stjerner som Otis Redding, Aretha Franklin, og Ray Charles. Jeg kan rigtig godt lide negre – og har haft mange sorte venner.

Krænkes på andres vegne

Gustav: – Det er skræmmende at sige det, men slavetiden har været med til at skænke eftertiden fantastisk musik.

Ingen af de to bryder sig om tidens tendens til at lade sig krænke – og endda ofte på andres vegne.

Gustav: – Det kan da være okay at føle sig krænket. Men det skal ikke være forbudt at krænke.

– Med sund fornuft kan man komme langt. Har man et problem med, at for eksempel gamle mennesker anvender ordet ’ neger’ fordi det har været anvendt under deres opvækst, så tænk på, at de gamle på et tidspunkt dør. Så kommer der et generation­sskifte og nye ord og idéer.

Sig pyt

Allan: – Meget kan løses ved at behandle andre, som man gerne selv vil behandles.

Gustav: – Behandl andre med kærlighed, og slap så ellers af. Er der noget, der irriterer eller generer mig, har jeg det princip, at det som regel ikke er verden, den er gal med, og jeg derfor må forsøge at affinde mig med det. Man kan jo bruge hele livet på at være sur på nogen eller noget, men vil man undgå stress, er det altså bedre at sige pyt.

amgr@ eb.dk Det har ikke været muligt, at få oplyst om ordet ’ negerdistr­ikt’ bliver ’’censureret i den kommende musical- opsætning

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark