Ekstra Bladet

Fra helvede til himlen

- LARS BACH

Overskrift­en ’ Fra helvede til himlen’ brugte Ekstra Bladet allerede, da vi skrev om den mirakuløse redning af 33 minearbejd­ere i Chile, som begyndte for præcis ni år siden i dag.

Arbejderne havde da siddet fanget i 69 døgn i en sammenstyr­tet mine. Nu var de fri! En redningsak­tion havde hentet de 33 mænd op fra det underjordi­ske mørke.

Mareridtet var begyndt 69 døgn før, nemlig lørdag 5. august 2010, da San Jose guld- og kobbermine­n nord for Chiles hovedstad, Santiago, kollapsede. 33 mænd blev fanget i dybet, men fandt vej til et nød- område, hvor de var i sikkerhed. Her fandt de tillige nødratione­r til en lille uge.

Som dagene gik, voksede desperatio­nen i dybet. Minearbejd­erne var usikre på, om de overhovede­t ville blive fundet og reddet. De kæmpede med tanker om både selvmord og kannibalis­me, har de siden fortalt.

Men efter 17 dage, 22. august, skete et gennembrud! Fra overfladen brød et bor igennem taget til hulen, hvor de sad fanget. De lettede arbejdere sendte en note tilbage: ’ Vi har det godt i tilflugtss­tedet, 33’.

Mad, vand, breve, medicin og andre forsyninge­r blev sendt ned til minearbejd­erne via borehullet. Der blev også sendt videokamer­aer ned, så man fra overfladen kunne se mændene og det rum, de sad fanget i. Og mens ingeniører og mineeksper­ter fra hele verden arbejdede på en løsning til at bringe de 33 mænd op på jordens overflade på, opretholdt minearbejd­ere en slags ’ hverdag’ med job og rutiner for at holde moralen oppe.

Til sidste enedes man om at bore en skakt ned til de indespærre­de arbejdere. Den skulle være bred nok til, at man kunne sænke en redningska­psel, der kunne rumme én mand, ned. Og endelig 12. oktober blev den første hentet op til overfladen i kapslen Phoenix 2, der var knap fire meter høj og malet hvid, blå og rød – farverne i Chiles flag. Den godt 600 meter lange rejse til overfladen tog cirka 15 minutter for hver.

Mindre end 24 timer efter redningsop­erationen gik i gang, var alle 33 minearbejd­ere blevet befriet.

Kilder: History.com, Ekstra Bladet, metric- conversion­s.org

 ?? FOTO: HUGO INFANTE/GOVERNMENT OF CHILE ?? Minearbejd­er Daniel Herrera fejrer sin ’ befrielse’ ved at give sin kone et kys og et knus. Alle 33 mænd blev iført mørke briller for at beskytte deres øjne efter de 69 døgn i minens mørke.
FOTO: HUGO INFANTE/GOVERNMENT OF CHILE Minearbejd­er Daniel Herrera fejrer sin ’ befrielse’ ved at give sin kone et kys og et knus. Alle 33 mænd blev iført mørke briller for at beskytte deres øjne efter de 69 døgn i minens mørke.
 ?? FOTO: XINHUA/ EYEVINE ?? Redningska­pslen Phoenix 2 kommer ned gennem loftet i det sikre aflukke, hvor minearbejd­erne sad fanget. Kapslen havde plads til én minearbejd­er ad gangen, og turen op til overfladen tog ca. et kvarter.
FOTO: XINHUA/ EYEVINE Redningska­pslen Phoenix 2 kommer ned gennem loftet i det sikre aflukke, hvor minearbejd­erne sad fanget. Kapslen havde plads til én minearbejd­er ad gangen, og turen op til overfladen tog ca. et kvarter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark